Kan jag uppväga 3–4 onyttiga veckor?

22 juni 2011 av I FORM

Fråga:

Jag har ätit onyttigt och druckit lite för mycket alkohol de senaste 3–4 veckorna. Hur kan jag på bästa sätt reparera skadorna på min kropp?


Svar:

Du behöver inte genomföra en reningskur efter bara några veckor med osunda matvanor.

Det sundaste för både kropp och själ är att acceptera att du har njutit lite extra av livet och försöka komma in på den rätta vägen igen så snabbt som möjligt. Även om du troligen har både vitamin- och mineralbrist efter de ohälsosamma dagarna, kan du fylla på reserverna igen genom att äta vanlig nyttig mat med massor av grönsaker, fet fisk, fullkorn, sunda fettämnen från nötter och vegetabiliska oljor samt magert kött och fågel. Då kommer kroppen att kompensera för de osunda dagarna, och ingen skada är skedd.

Med det sagt har jag faktiskt ett ökande antal kilenter som på min uppmaning hittar tillbaka till de sunda kostvanorna på en vecka då de följer en mycket strikt kostplan som gränsar till asketism. Det hjälper dem på ett tufft sätt att skaka av sig de dåliga vanorna och åter börja fokusera på ett sunt leverne. Så om du känner att du behöver ruskas om rejält kan det vara en lösning den första tiden, då du försöker bli av med de osunda vanorna.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

På vilket sätt gör du störst insats för klimatet?


I FORM tipsar