Vi äter ofta med känslorna, så reflektera över vad ditt matbegär handlar om egentligen.

Kan jag leva ett hälsosamt liv som vegetarian?

"Jag är glad över mitt beslut att bli vegetarian, men kan jag också vara säker på att jag får en sund och varierad kost utan kött?"

24 april 2012 av I FORM-redaktionen

I FORMs kostexpert Christian Bitz:

Det finns inga hälsoproblem med att din kost inte innehåller kött.
LÄSTIPS: Fler frågor och svar om kost

En rad studier har tvärtom visat att vegetarisk kost kan minska risken för en rad sjukdomar, bland annat fetma, hjärt-kärlsjukdomar, blodpropp, diabetes och vissa typer av cancer.

Det är bland annat möjligt eftersom det för dig som vegetarian är lättare att uppfylla kostrekommendationerna att äta minst 600 gram frukt och grönt varje dag. Du får fler fibrer, komplexa kolhydrater, sekundära växtämnen och mer C-vitamin än genomsnittsinvånaren.

Vill du äta vegetariskt till middag oftare? Här hittar du flera nyttiga, vegetariska recept

Satsa på säsongens frukt och grönt

Om du vill säkra den bästa täckningen av vitaminer och mineraler ska du främst välja säsongens frukt och grönt, så att du får en naturlig variation i ditt dagliga intag.

Ditt behov av proteiner, som andra får via kött, kan du utan problem få genom att äta baljväxter, nötter, mjölkprodukter eller ägg.

Är du vegetarian enligt en viss skola, till exempel lakto-vegetarian (komplettera med mjölkprodukter), ovo-vegetarian (komplettera med ägg) eller lakto-ovo-vegetarian (komplettera med både ägg och mjölkprodukter), blir det lättare att äta sunt och varierat, eftersom du tillåter dig själv att äta till exempel mjölkprodukter som andra inte gör.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar