Hur noga är det med bäst före-datumet?

Hur bokstavligt ska jag betrakta hållbarhetsdatumet? Kan jag fortfarande äta bröd och pålägg ett par dagar efter att det gått ut?

10 september 2010 av I FORM-redaktionen

Svar:

Livsmedel som köttfärs eller fisk som snabbt blir dåligt har en sista förbrukningsdag. I detta fall bör du ta datumet på allvar, och inte äta maten efter att den gått ut. Om du gör det riskerar du få i dig skadliga bakterier.

Produkter som bröd och liknande håller sig längre, och blir inte skadligt att äta, så här används benämningen bäst före eller hållbar till. Vid sådan märkning kan du äta maten efter angivet datum, den håller sig oftast flera dagar efter bäst före-datumet. Du bör dock vara uppmärksam på att om du har öppnat produkten förkortas hållbarheten, och det gäller även om produkten förvaras i kylskåpet.

Du kan testa om maten fortfarande kan konsumeras genom att lukta på den och eventuellt röra i den. Om det luktar illa eller syrligt, eller om den är täckt med en grumlig vätska, slem, vit beläggning eller mögel ska du naturligtvis inte äta den. För rågbröd gäller regeln att hela brödet ska kastas även om bara ett par skivor är angripna av mögel, eftersom sporerna från mögelsvamparna sträcker sig långt in i brödet. Om du tvekar när datumet överskridits kan du för säkerhets skull kasta bort maten.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar