Hur kan jag minska mitt kolesterolvärde?

2 september 2010 av I FORM-redaktionen

Fråga:

Hur kan jag minska mitt kolesterolvärde?

Svar:

Kolesterol är en viktig byggsten i cellerna. Men får du för mycket LDL-kolesterol (low density lipoprotein) ger det avlagringar i pulsåderns väggar och du riskerar att få en blodpropp.

Ditt kolesterolvärde är i viss grad bestämt av dina gener; du kan ha ärvt en tendens till högt kolesterolvärde (familjär hyperkolesterolemi), men oftast beror tillståndet på din livsstil. Det innebär också att du själv kan göra mycket för att sänka kolesterolvärdet och du kan faktiskt se avgörande resultat efter bara tre månader, så det lönar sig att göra en insats.

Det första och viktigaste är att du inte röker och dessutom bör du gå ner i vikt om du är överviktig, eftersom det är de två största hoten mot ett sunt kolesterolvärde. Efter det gäller det att motionera riktigt mycket, ju mer, desto bättre, men även så lite som 30 minuter dagligen hjälper.

Du måste också se över din kost, du ska äta magert och få i dig massor av vitaminer. Ät magert kött, fullkorn, minst 600 g frukt och grönt varje dag, minst 300 g fisk och skaldjur i veckan och minska på fett, socker och salt.

Byt ut läsk och saft mot vatten och drick mindre alkohol. Om du följer dessa råd kommer du troligen att markant minska ditt kolesterolvärde efter några månader, men skulle det inte fungera måste du söka läkare.

En del personer behöver medicin för att få ner sitt kolesterolvärde tillräckligt. Som en sista utväg ordinerar läkaren statinpreparat.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar