Olivolja skyddar mot bröstcancer

Medelhavskost som innehåller mycket olivolja sänker risken för utveckling av bröstcancer, visar en spansk studie som presenterats i den internationellt erkända facktidningen JAMA International Medicine.

14 september 2015 av I FORM-redaktionen

Nu finns det ännu en anledning att ha ordentligt med olivolja på maten, det är inte bara bra för hjärtat: Medelhavskost med mycket olivolja kan sänka risken för att utveckla farlig bröstcancer.

- Bröstcancer är en sjukdom som många kvinnor oroar sig för. Och även om forskarna länge har studerat kostens betydelse, vet vi fortfarande mycket lite om vad som kan förebygga bröstcancer. Den nya studien om olivolja och medelhavskostens betydelse kan vara ett geombrott, säger I FORMs läkare Jerk W. Langer.

Nästan 4 300 kvinnor observerades

Det är Dr. Miguel A. Martínez-González på Navarra universitetet i spanska Pamplona som gjort studien som omfattade nästan 4 300 kvinnor med ökad risk för hjärtsjukdomar. En grupp fick äta medelhavskost med extra mycket olivolja, och den andra gruppen fick äta extra mycket nötter. Kvinnorna i olivoljegruppen fick en liter i veckan till familjen, och kvinnorna i nötgrupen åt dagligen 30 gram nötter fördelade på framför allt valnötter, men även hasselnötter och mandlar. Dessutom hade försöket en kontrollgrupp som åt helt vanlig, fettfattig kost.

Kvinnorna följde kostplanen under fem år. De kvinnor som åt medelhavskost med mycket olivolja, hade 68 procent lägre risk att utveckla elakartad bröstcancer, jämfört med kontrollgruppen som åt fettfattigt. Även de kvinnor som åt medelhavskost med mer nötter, hade lägre bröstcancerrisk än kontrollgruppen, men det var där mindre påfallande och kunde inte säkerställas statistiskt.

- De lovande resultaten pekar på att medelhavskost, i kombination med en rejäl portion olivolja som primär fettkälla, kan förebygga bröstcancer. Denna typ av undersökningar ska alltid upprepas för att understödja säkerheten i slutsatserna. Men vi vet sedan tidigare att medelhavskost sänker risken för hjärt-kärl-sjukdomar, därför finns det all anledning att tro att denna diet även kan förebygga andra sjukdomar, bland annat bröstcancer, säger I FORMs läkare Jerk W. Langer.

Läs mer om studien här: http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?doi=10.1001/jamainternmed.2015.4838

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar