Gryta med kokande vatten.


© iStock

Drick kokvattnet från den här grönsaken och gå ner i vikt

Det är nog få av oss som dricker kokvattnet när vi har kokat grönsaker, men nu visar forskning att det kan vara en bra idé om man vill gå ner i vikt.

12 december 2016 av Anna Sjøstrøm

Det låter kanske inte så tilltalande, men vad gör man inte för att gå ner i vikt på ett lätt och enkelt sätt? Det här knepet är dessutom både ekonomiskt och miljövänligt. 

Näringsrikt potatisvatten

Många av oss har försökt med all världens dieter och superfoods för att gå ner i vikt. Men det är nog få som har provat att dricka kokvattnet från sötpotatis som en del av en viktminskning. Det låter otroligt men forskare från Japan har faktiskt hittat ett samband mellan att dricka kokvattnet och viktminskning. De japanska forskarna kom fram till resultatet genom att mata två grupper med möss med fettrik mat, varav den ena gruppen även fick peptider från sötpotatis – som uppstår vid nedbrytningen av proteiner i vattnet under kokprocessen.

Effekt på viktminskning, fettvävnad och kolesterol

Efter 28 dagar vägdes mössen och deras levermassa samt fettvävnad mättes. Resultaten visade att de möss som hade fått peptider från sötpotatis hade markant lägre kroppsvikt, kolesterol och triglycerin. Mycket tyder alltså på att kokvattnet från sötpotatis har en positiv effekt på viktminskning, fettvävnad och andra faktorer. Forskarna menar att vetskapen om det proteinhaltiga potatisvattnet kan användas till fler saker, och kan därmed vara bra för miljön, industrin och nu även hälsan. Tills vidare är det i varje fall värt att prova om man vill gå ner i vikt!


Få en snygg Kari Traa träningströja + 4 nummer av  I FORM för bara 149 kr.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar