Kvinna som blundar, händerna bakom nacken, som ler.
© Colourbox

Den här maten får ditt svett att lukta gott

Vi kommer nog aldrig riktigt att gilla lukten av svett. Men det ÄR faktiskt möjligt att äta sig till en långt BÄTTRE svettlukt.

11 oktober 2016 av Anja Bruneskjold

Kan svett verkligen lukta som blommor? Det kan vi nästan inte tro. Men det menar faktiskt några kvinnor efter att ha deltagit i en undersökning om svett. 

Forskare från Macquarie University i Australien hade samlat totalt 43 män, fått deras kostplaner och därefter bett dem att bara tvätta sig med vatten och undvika parfymerade produkter det första dygnet i studien. 

På studiens andra dag fick männen ta på sig en helt ny T-shirt av bomull och motionera i minst en timme UTAN att duscha efteråt.  

De svettiga T-shirtarna användes sedan som svettprover, där kvinnor skulle bedöma hur gott de luktade. 

Efter försöket hittade forskarna ett samband mellan de T-shirtar som kvinnorna tyckte luktade bäst och de kostplaner som innehöll massor av frukt och grönt. Och här sa en del av kvinnorna att T-shirtarna till och med hade en blomsteraktig doft, eller att de doftade sött. 

I studien kom forskarna också fram till vilken sorts mat som fick kvinnorna att rynka allra mest på näsan, då de skulle lukta på alla svettprover. 

Kött, ägg och soja fick inte männens svett att lukta speciellt gott. Men värst var det hos dem som ätit rikliga mängder kolhydrater. Här tyckte kvinnorna att männens svett luktade riktigt illa och obehagligt. 

Forskarna har en teori om att mäns svettlukt sänder signaler om deras hälsa till kvinnorna. En man som äter mycket frukt och grönt upplevs som sundare – och därmed också som en bättre partner. 

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar