Därför ska du börja dagen med chiapudding

Har du hoppat på chiafrötrenden ännu? Annars borde du kanske göra det när du har läst detta.

Skålar med chia

Chiapudding – basrecept

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portion

  • 4 msk chiafrön
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 msk skyr eller kvarg

Så här gör du

  • Lägg chiafrön i en burk med lock. Häll i mjölken, rör runt och ställ det i kylskåpet över natten - eller i minst 30-60 minuter.
  • Rör om puddingen med lite vaniljpulver nästa morgon och tillsätt kvarg och ev mer mjölk om den är för torr.

Du kan använda komjölk, havremjölk, mandelmjölk eller kokosmjölk i din chiapudding.


De senaste åren har vi tagit den kalla chiapuddingen till oss, den har blivit en klassiker när vi snackar nyttig frukost. Men vilka hälsovinster ger det? Och hur kan man variera sig så att den blir ännu nyttigare? Lär dig mer här och testa något av våra goda recept!

Läs om chiapudding och testa våra recept

1 Vad är chiapudding?


Chiapudding är en kall gröt, som du gör genom att blanda chiafrön med någon typ av vätska. Där efter låter man blandningen stå i kylskåpet, gärna över natten, tills det bildar en pudding.

Beroende på vilken smak du gillar så finns det inga gränser för vilken vätska du kan blanda dina chiafrön med. Testa dig fram med vatten, juice, mjölk, havremjölk, kokosmjölk, mandelmjölk osv. Du kan också komplettera med mjölkprodukter som exempelvis kvarg, fil, yoghurt och grekisk yoghurt om du önskar tillföra lite mer smak och skapa en krämigare konsistens.

Och om man vill ha frukt, bär, jordnötssmör, vaniljpulver eller andra frön till, funkar det? Så länge du håller sig till rätt mängd vätska och frön så att blandningen blir en pudding eller gröt så finns det inga gränser för hur du kan blanda din chiapudding.

2 Är chiapudding nyttigt?


Det finns i allmänhet många hälsomässiga fördelar med att äta chiafrön. Utöver att blodsockret hålls stabilt, så att du känner dig mätt en längre tid, så stärker de små bruna fröna också ditt immunförsvar och hämmar inflammationer i kroppen.

Chiafrön är fulla med nyttiga antioxidanter, vitaminer och mineraler. Har dessutom ett högt innehåll av kostfibrer och omega-3-fettsyror.

Chiafrön

CHIAFRÖN De nyttiga chiafröna kan användas till mycket annat än chiapudding. Du kan också tillsätta chiafrön till ditt hembakta bröd, kakor eller pannkakor, i din smoothie eller använda dem för att strö ovanpå din kvarg, pasta eller sallad.

© iStock

Är chiapudding nyttigt även om den görs på kokosmjölk?

Chiapudding utgör därför ett bra komplement till havregrynsgröt, även om du gör gröten på kokosmjölk som utifrån en näringsmässig synvinkel ses som neutral. Kokosmjölken kompenserar för chiafrönas neutrala smak. Innehåller lite protein och vitaminer och har få kolhydrater.

Fettet i kokosmjölk är varken särskilt nyttigt eller direkt onyttigt så länge du intar det i moderata mängder. Och om du väljer lightvarianten kan du minimera ditt intag ytterligare.

Vi rekommenderar därför varmt att du fortsätter äta din chiapudding. Den utgör en näringsmässigt utmärkt start på dagen. I rutorna till höger kan du läsa vilka hälsovinster du får, och tips på hur du gör den ännu nyttigare.

3 Gör din chiapudding nyttigare


Testa de här ingredienserna

bär
© iStock

Använd bär

En näve bär på gröten ger dig ett extra tillskott av antioxidanter. Du får också mer fibrer, vilket gynnar både mättnaden och matsmältningen.

Havregryn
© iStock

Tillsätt havregryn

Lägg ett lager havregryn mellan två lager chiapudding. Havregrynen sväller, fyller magen bra, och som extra bonus sänks också ditt kolesterolvärde.

Nötter
© iStock

Toppa med nötter

Med lite nötter på gröten får du massor av fibrer och proteiner som stabiliserar blodsockret. Dessutom får du massor av nyttigt fett, vilket är bra för hjärtat.

4 Hur lång tid ska chiapudding dra?


Eftersom chiapudding oftast äts till frukost säger man att den ska stå i kylskåpet över natten innan den är klar.

Men har du glömt att ställa in din chiapudding i kylen kvällen innan kan du också röra ihop chiafröna och vätskan på morgonen. Låt puddingen dra i kylskåpet i minst 30–60 minuter, och blanda den eventuellt med mjölkprodukter efteråt, för att göra den mer krämig.

Med den metoden kan du också göra en pudding till mellis om du får lust att äta det på eftermiddagen.

När allt kommer omkring kan chiafrön ätas på många olika sätt, både blött i pudding och gröt och rå på en sallad. Men en metod du bör undvika är att äta en stor sked med chiafrön och sedan skölja med vatten.

Det gjorde nämligen en 39-årig amerikansk man, och fick en ytterst obehaglig effekt. Chiafröna började att svälla redan i matstrupen och han fick stora problem. Mannen blev tvungen att uppsöka sjukhus och först efter flera försök lyckades läkarna putta ner chia-gelén i magsäcken.

5 Hur lång tid tid kan chiapudding hålla sig?


Om du vill spara tid kan du med fördel göra en stor portion som du kan äta av i flera dagar.

De flesta typer av växtmjölk har en hållbarhet på upp till 5 dagar, så om du använder växtmjölk kan den hålla sig i 3–4 dagar.

Om du gör flera portioner åt gångenblir det en snabb och enkel favoritfrukost i vardagen.

Ska du välja sojamjölk, havremjölk, mandelmjölk eller något helt annat? Få koll på fördelar och nackdelar med de olika typerna av växtdryck här!

6 Hur många kalorier är det i chiapudding?


Hur många kalorier det är i beror förstås på vilka ingredienser du använder. Och vad du toppar med.

Men följer du vårt grundrecept med chiafrön, mjölk, ½ msk vaniljpulver och 2 msk skyr eller kvarg, blir näringsinnehållet följande:

7 Chiapudding – recept


Här har vi samlat en rad recept på chiapudding. Vi kan garantera att alla recept är goda – och att du får en nyttig och mättande frukost. Smaklig måltid!

LÄS OCKSÅ: Overnight oats recept

Chiapudding med blåbär

Chiapudding med blåbär
© Skovdal Nordic

Efter en god natts sömn har det blivit dags att tanka kropp och hjärna med nyttig, god frukost. Den här chiapuddingen med blåbär är nästan som en dessert, och det bästa är att den lagar sig själv medan du sover.

Här hittar du receptet!

Chiapudding med hallon, mango och avokado

Chiagröt i tre lager

Sätt färg på din frukost med den här chiapuddingen i tre färgglada lager med hallon, mango och avokado.

Här hittar du receptet!

Chiapudding med mandelmjölk och hallon

Chiagröt med mandelmjölk och hallon
© wichmann+bendtsen

Det här receptet påminner om ris a la malta – men utan socker, och så får du en massa bra näringsämnen från både chiafrön, mandlar och hallon.

Här får du receptet!

Chiapudding med sojamjölk, jordgubbar och granatäpple

Chiagröt med sojamjölk, jordgubbar och granatäpple
© wichmann+bendtsen

En färsk och krispig chiapudding, som är proppad med jordgubbar och proteiner.

Få receptet här!

Chiapudding med mango, ingefära och cayennepeppar

Chiagröt med mango, ingefära och cayennepeppar
© wichmann+bendtsen

Den här puddingen är kryddig och full av vitaminer. Kickstarta din morgon med en nyttig och god energiboost.

Få receptet här!