Kvinnlig läkare håller i ett äpple och piller.
© Colourbox

Ät dig till ett sundare blodsocker

Här är guiden med de senaste råden kring hur du äter ditt blodsocker stabilt!

5 september 2016 av Gorm Palmgren
Den nya forskningen flyttar runt lite på topplistorna över bra och dålig mat för blodsockret. Här är de senaste råden.

Guide till ett sundare blodsocker

Säkra kort
Forskarna i Israel använde bland annat analyser av tarmfloran för att hitta de livsmedel som var bäst för blodsockret. För vissa var färskost bra och för andra var det bättre med kyckling. Vissa livsmedel höjde dock enligt den nya studien i stort sett aldrig blodsockret oavsett vilka bakterier som dolde sig i försökspersonernas tarmar. Studien visade att du lugnt kan äta massor av:
Var lite försiktig 

Enligt den nya studien gör vissa livsmedel att blodsockret ökar hos de flesta, och det kan därför vara en bra idé att inte äta dem för ofta eller i för stora mängder. Var försiktig med:

  • Majs
  • Pitabröd
  • Pasta med tomatsås
  • Vitt bröd
  • Sushi
Res dig ur soffan
När du motionerar behöver musklerna massor av bränsle. Därför tar de upp socker från blodet för att förbränna det. Det får ditt blodsocker att falla. Dessutom har motion också en gynnsam effekt på din förmåga att reglera ditt blodsocker, eftersom den fysiska aktiviteten ökar kroppens känslighet för hormonet insulin. Den bästa effekten fås vid regelbunden träning.

Mät ditt blodsocker

Du kan köpa en egen blodsockermätare om du själv vill testa hur mycket dina vanliga snacks och favoriträtter påverkar just ditt blodsocker. På det viset kan du själv lägga upp en individuellt anpassad och blodsockervänlig diet. Du ska dock vara uppmärksam på att sjukdom, stress, sport och övrig livsstil också påverkar ditt blodsocker, så du får testa de olika måltiderna flera gånger för att få en realistisk bild.


LÄS OCKSA: Diabetes – fakta och symptom på diabetes 1 och 2

Bajs i pillerform

Om inget annat fungerar så finns det idag också möjlighet att genomgå en avföringstransplantation. Det betyder - håll i dig nu! - att man får avföring från en annan person införd i sin tarm. Därigenom följer massor av bakterier med, och om donatorn har ensund tarmflora, som är bra på att reglera blodsockret, kan den etablera sig i din tarm och konkurrera ut din egen, dåliga tarmflora. Det finns också en ätlig variant av avföringstransplantationen, då i form av kapslar med avföring från friska donatorer.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar