Är lightprodukter fulla av farliga tillsatser?

Är lightprodukter mer onyttiga för att de innehåller fler tillsatsämnen än vanliga produkter? Få svaret från I FORMs expert här!

7 juli 2015 av I FORM-redaktionen

Fråga

Stämmer det att lightprodukter är mer onyttiga än vanliga produkter på grund av att de innehåller fler tillsatser?

Svar

Nej, det stämmer inte. Det är förvisso sant att en del lightprodukter innehåller fler tillsatser än motsvarande icke-light-produkter, men det gör dem inte mindre nyttiga.

I lightprodukter där fetthalten minskats väsentligt ersätter man ofta fett av olika slag med vatten, vilket i sin tur kräver tillsatser typ emulgatorer, stabilisatorer eller förtjockningsmedel för att produkten ska få en stabilare konsistens.

Men lagen ställer i dag ganska stränga krav på livsmedelstillsatser för att de ska vara hälsomässigt acceptabla. Därför är det generellt inte farliga ämnen som tillsätts livsmedlen.

LÄS OCKSA: Sötningsmedel – är de skadliga eller smarta?

Kanske har du följt debatten i medierna om sötningsmedlet aspartam, som beskylls för att vara cancerframkallande. Det finns dock inga vetenskapliga undersökningar som har bevisat att detta är sant – även EU-experter har avvisat sambandet med cancer i en stor rapport från 2013.

Dock finns det ännu inte tillräckligt med forskning på området för att veta exakt vad konsekvensen av aspartam är på sikt. Det kan alltså fortfarande vara en bra idé att inte dricka t ex lightläsk, som ofta innehåller aspartam, med måtta. 

Är aspartam och lightläsk farligt? Få forskarnas svar här!

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar