Kvinna i träningskläder dricker juice.
© iStock

5 tips för att välja den nyttigaste juicen

Vi har samlat de 5 bästa tipsen på hur du gör för att välja den bästa och sundaste juicen.

29 maj 2017 av Mette Glud, CoCreators

Sommaren är på ingång och finns det något mer läskande än ett iskallt glas juice när värmen slår till? Dessvärre är inte all juice så nyttig. Här kan du se hur du får med dig den bästa och nyttigaste juicen hem från affären. 

1. Välj viktiga vitaminer och undvik koncentrat

När juicen är gjord på koncentrat har saften från råvarorna värmebehandlats och ofta ombildats till ett pulver, innan koncentratet blandas med vatten och säljs som juice i affären. Men många av de viktiga vitaminerna som frukt och grönsaker är fulla av, dör i processen eftersom vitaminerna inte överlever uppvärmningen. 

2. Färsk frukt är bäst

Även om en juice säljs som "färskpressad" kan det ha gått lång tid från det att frukterna har plockats till att de blir pressade. Med andra ord kan färskpressad juice ändå vara gammal.

3. Undvik pastörisering och liknande

Pastörisering förlänger hållbarheten. Det innebär att juicen kan ha skvalpat runt länge i förpackningen innan du häller upp den i glaset. När juicen pastöriseras förlorar den vitaminer, eftersom saften värms upp i processen, och det är inte alla näringsämnen som tål högre temperaturer. Vissa juicetillverkare löser det med hjälp av så kallad HPP (High Pressure Processing) som ska vara mer skonsamt, men även här går vitaminer förlorade.

4. Kallpressning och KRAV avgör

Kvaliteten på en juice beror också på vilken metod man använder för att pressa råvarorna. Kallpressning är den metod som bevarar mest av råvarornas smak och näringsinnehåll. Vissa tillverkare kallpressar med en vanlig slowjuicer, men råvarornas temperatur under processen är också viktig. Välj en juice som är kallpressad vid rätt temperatur.

5. Välj grönsaker

Klassisk juice med äpple eller apelsin innehåller en hel del syra. För mycket syra kan ge mag-tarmproblem och det kan grönsaksjuice motverka, eftersom grönsaker är mer basiska vilket balanserar pH-värdet i tarmarna.

Frossa i gurkmeja, det är supernyttigt!

I FORM rekommenderar
Får du i dig för många kalorier under dagen? Oavsett om du vill gå ner i vikt eller hålla vikten är I FORM Kostdagbok ett perfekt redskap för att få överblick över din kost och hålla koll på ditt dagliga kaloriintag.
Testa I FORM Kostdagbok gratis i 5 dagar

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

På vilket sätt gör du störst insats för klimatet?


I FORM tipsar