Sunda vanor
Sunda vanor

Tål dina sunda vanor en närmare koll?

© Colourbox

5 (o)sunda vanor

Är det verkligen sunt att undvika gluten? Och är det smart att proppa i sig vitaminpiller? Få svaret här!

Vi känner alla igen oss i vanor som vi har börjat med för att vi har hört att de är bra för hälsan. Men tänk om det inte är så? Vi har samlat fem vanor som kanske inte är så sunda som du tror.

Du juicar allt

Det är inget fel att förvandla dina favoritfrukter och -grönsaker till läckra juicer. Så länge du inte gör det hela tiden. När frukt och grönt hamnar i juicepressen försvinner nämligen alla de fibrer som ska hålla dig mätt till nästa måltid.

Du äter aldrig äggulan

Även om kolesterolinnehållet i ägg, och speciellt i äggulan, är högt, betyder det inte att man riskerar att drabbas av hjärt-kärlsjukdom så fort man äter lite ägg. Äggvitorna innehåller inte så mycket fett, vilket är bra, men däremot är proteininnehållet i gulan väsentligt högre än i vitan. Dessutom missar du en rad viktiga vitaminer och mineraler om du bara äter vitan.

Du proppar i dig vitaminpiller

Vi överlever inte utan viktiga vitaminer. Men om det verkligen är nödvändigt att proppa i sig vitamintillskott är osäkert. Forskning visar i varje fall att vi redan får i oss viktiga vitaminer och mineraler genom vår kost.

Du undviker gluten

Knappt 1 % av landets befolkning lider av celiaki – glutenintolerans. Men om du inte hör till den gruppen så finns det ingen anledning att undvika gluten. Forskning visar att de flesta människor ibland känner sig lite uppblåsta efter att ha ätit – oavsett om de har ätit gluten eller inte.

Tål du gluten? Kolla symptomen på glutenintolerans här.

Du äter extremt fettsnålt

Undersökningar visar att en fettsnål kost inte alls är optimal för kroppen. Kroppen och dess celler behöver näring och energi från bland annat fett – det ska bara vara av den sunda sorten! Satsa på massor av fet fisk, nötter och avokado. Vill du gärna spara in på kalorierna så minska hellre på bröd, pasta, ris och socker.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar