3 matvaror du ALDRIG bör äta råa

Från och med nu är det slut med att äta de här 3 matvarorna råa. Det är inte hälsosamt och du kan till och med bli riktigt sjuk.

Torkade bönor bidrar med både med fibrer och proteiner, men tänk på att koka dem innan du äter dem.

© iStock

Du har säkert hört att du ska undvika rått kött och kakdeg om du inte vill bli sjuk. Men visste du att vissa råvaror innehåller giftiga ämnen som kan göra dig dålig i magen, om du inte tillagar dem innan du äter dem? Har du riktig otur kan du till och med bli allvarligt sjuk.

1. Potatis

Det är nog inte många som gillar att äta rå potatis, men om du skulle råka göra det, är det bra att veta att du riskerar att få problem med magen om du inte tillagar potatisen innan du äter den. Orsaken är potatisens höga innehåll av stärkelse, som är svårt för magen att smälta i rått tillstånd.

Själva potatisplantan innehåller dessutom giftämnet solanin, som i stora mängder kan ge leverskador. Som regel är mängden i själva potatisen dock så liten att det generellt inte är någon risk för förgiftning, även om du äter potatisen rå. Om det inte är färskpotatis, eftersom mängden solanin ökar när potatisen är grön eller har fått groddar.

2. Böngroddar

Normalt äter vi dem råa i sallad, men det finns faktiskt en risk att böngroddarna innehåller sjukdomsframkallande bakterier som salmonella, kolibakterier eller listeria. Böngroddar gror nämligen i rumstemperatur, vilket ger bakterierna goda förutsättningar för att växa.

Vill du vara på den säkra sidan, gör du därför klokt i att värma groddarna innan du äter dem, t ex genom att steka upp dem i en wokrätt. Vill du ändå äta dem råa, så tänk på att tvätta dem noga om du vill undvika att bli sjuk.

3. Bönor och kikärter

Alla torkade bönor samt kikärter innehåller giftämnet lektin, som kan ge diarré, ont i magen och våldsamma kräkningar, om du äter underkokta baljväxter. Så länge baljväxterna kokas mjuka, utan någon form av hård kärna, finns det dock ingen anledning till oro. Hur lång tid det tar beror på om du blötlägger baljväxterna först och den enskilda sorten, så det bästa är att följa anvisningarna på paketet. Tänk även på att hälla ut kokvattnet, då det kan innehålla rester av giftämnet lektin.