Karljohan överträffas bara av murklor och tryffel i den gastronomiska hierarkin.

Karljohansvamp

Karljohansvampen har ett högt innehåll av det eftertraktade D-vitaminet.

2 september 2010 av I FORM-redaktionen

Här hittar du den

Om du vill ha karljohansvamp måste du byta ut inköpskorgen mot en flätad. Det är nämligen mycket sällan som färska förekommer i butikerna. Men de är ganska vanligt förekommande skivade och torkade. De är förhållandevis lätta att hitta ute i skogen. Tidigt på säsongen i lövskog och senare huvudsakligen vid granplanteringar.

Smak

Karljohan överträffas bara av murklor och tryffel i den gastronomiska hierarkin. I motsats till vanliga champinjoner, som lever av döda material i skogen, lever karljohan i symbios med gamla träd som levererar sockerämnen till svamparna och ger dem en helt särskild köttaktig smak. Smaken är mild, nötaktig och konsistensen är fast.

Det kan du använda den till

Smakar gott sprödstekta eller stuvade i kötträtter. Är också goda efter torkning.

Hälsobonus

Karljohansvampar har ett högt innehåll av det eftertraktade D-vitaminet. D-vitaminet i svamparna är mycket stabilt, så en mycket stor del av det bevaras vid tillagning.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar