Full med antioxidanter och högt vätskeinnehåll.

Tomater är bra för huden

Tomater är fantastiska för huden. De håller huden ung, hjälper till att motverka acne och reducerar skadeverkningar från fet mat och rökning.

19 augusti 2013 av Irene Brøndum

Hudbonus

En gång i tiden trodde man att tomater var rena rama vattnet, men de små runda miraklen ger mycket mer än fukt till din hud. Tomater är den absolut bästa källan till antioxidanten lykopen, som i en tysk studie har visat sig göra din hud mer tålig mot solens UV-strålar och därför också hjälper till att hålla dig ung och vacker.

Tomaterna är också rika på A-vitaminer, som minskar fettbildningen i huden och därmed risken för att få finnar. Sist men inte minst är tomater en bra källa till E-vitamin, som reducerar de skadliga effekterna på huden från tobaksrökning, fet mat och luftföroreningar.

Tomat i håret

Har håret blivit grönaktigt av för mycket klorvatten kan du prova att skölja det i tomatjuice. Den röda färgen neutraliserar den gröna.

Tips på tillagning

Ät gärna lite fett tillsammans med tomaterna, eftersom A-vitaminer är fettlösliga, och växla mellan råa tomater och bearbetade tomater. Antioxidanten lykopen upptas bäst när tomaterna har varit uppvärmda, som exempelvis i en god tomatsås eller ratatouille.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar