Drick mer än du kanske känner för

Även om du inte känner dig törstig är det viktigt att du dricker.

13 juni 2011 av I FORM

Vatten: Som huvudregel ska du dricka mer än du egentligen känner för, om du svettas mycket. Vanligt vatten är alldeles utmärkt och långt bättre än läskedrycker, med tanke på sockerhalten. Vätska med stora mängder socker stannar upp i magen, där den först ska tunnas ut innan den kan glida vidare ut i tarmen. Och det är först där som vattnet tas upp i kroppen.

Om du behöver både vätska och energi, till exempel under eller efter en idrottsprestation, kan en energidryck vara en utmärkt kompromiss. Den innehåller speciella sockermolekyler som binder mindre vätska än vanligt socker, så att vätskan inte hålls kvar i magsäcken.

Om du svettas mycket förlorar du inte bara vatten utan även salt. Och det är vi människor inte så bra på att känna av. Därför är det en god idé att tillsätta lite salt i den vätska du dricker efter hårda övningar, om än inte så mycket att den börjar smaka salt. En liten nypa salt till en liter är en lämplig mängd.

Även i andra situationer har den naturliga regleringen svårt att hänga med, som till exempel i kraftig kyla. Kall luft är mycket torr och det innebär att den drar fuktighet från lungorna. Därmed förlorar man extra mycket vätska via utandningsluften, utan att känna sig speciellt törstig.

I sådana situationer är det extra viktigt att dricka mycket vätska, men även rent generellt är det bra att se till att få tillräckligt mycket vätska under dagens lopp. Gärna vanligt vatten. Man kan till exempel ha en flaska kallt vatten stående i kylskåpet.

Det är viktigt att dricka rikligt med vatten, men inom rimliga gränser. I uppladdningen inför tävlingar har många idrottare en tendens att fylla sig med vatten i tron att de kan pumpa kroppens vätskedpåer fulla med vatten. Eftersom vi människor inte är kameler är det dessvärre en meningslöst, och kan i värsta fall resultera i att kroppen förlorar en massa av de mineraler som ingår i vätskeregleringen, vilket i sin tur kan leda till kramper och total fysisk kollaps. För att undvika det är det förnuftigt att kontrollera sitt vätskeintag och maximalt dricka 3 till 4 liter om dagen, även under dagarna fram till ett maratonlopp eller liknande.

Vatten gör dig mätt

Huvudregeln är att det är bättre att dricka för mycket vatten än för lite. För lite vätska kan bl a medföra att du blir hård i magen.

Det är svårt att få för mycket vätska, eftersom njurarna automatiskt reglerar mängden genom att börja producera mer urin.

Har du druckit (för) mycket vätska tar det i regel fyra-sex timmar innan den har lämnat kroppen igen. Om du går en bantningskur har vatten dessutom den fördelen att det bidrar till mättnadskänslan, utan att det bidrar med en enda kalori.

Vissa ämnen i kosten verkar lätt vätskedrivande för en del personer. Det gäller and annat kaffe, te och alkohol. Detsamma gör sådana naturläkemedel som innehåller ämnen som fräken, maskros och brännässlor. Den vätskedrivande effekten uppstår antingen genom direkt påverkan på njurarna eller påverkan på hjärnan, som sedan beordrar njurarna att avsöndra mer urin. Sistnämnda är fallet med alkohol och kaffe, vars ämnen påverkar hjärnan hos personer som inte är vana vid dryckerna.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar