Läs också

Smal med chili

© iStock

CHILI som livräddare

Chili har under många år haft rykte om sig att vara slankande. Nu visar en vetenskaplig studie att det ligger något i det, det stabiliserar nämligen blodsockret.

7 juli 2015 av I FORM

BLODSOCKER:

I studien delades 36 män och kvinnor upp i två grupper och fick under en period mat med chili eller ingen chili alls. Efter fyra veckor bytte de. Varje försöksperiod avslutades med en måltid som antingen innehöll chili eller var utan och därefter togs det blodprov på deltagarna.

Forskarna kunde mäta att en måltid med chili sänkte insulinkoncentrationen i testpersonernas blod och att den sänktes ytterligare när de hade ätit chili under en period. De som hade ätit chili varje dag hade alltså ett mer stabilt blodsocker. Och det minskar risken för diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och att bli överviktig.

Testpersonerna åt 30 g chili varje dag, men att äta chili två till tre gånger i veckan har också positiv effekt.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar