Kvinna ligger i sängen med en chokladkaka.
© iStock

8 överraskande saker du inte visste om choklad

Inflammationsdämpande, ger slätare hud och snabbare löparben är bara något av det choklad ger dig. Läs vidare och hitta fler överraskande anledningar till att äta choklad med gott samvete.

29 mars 2017 av Irene Brøndum

Så sunt är choklad i verkligheten

Nu får du världens bästa ursäkter för att kasta dig över mörk choklad. Den lilla godsaken är nämligen ännu nyttigare än du kanske kände till. Visste du till exempel att choklad kan få dig att flyga fram i löpspåret?

1. Räddar ditt hjärta

Choklad är bra för ditt hjärta, då den bevisligen både sänker blodtrycket och stärker insidan av dina blodkärl, vilket förebygger åderförkalkning och blodproppar. Antioxidanterna i den lite beska chokladen får blodkärlen att slappna av, så blodet lättare kan rinna igenom och hjärtat behöver inte jobba lika hårt. Ett par bitar mörk choklad per dag räcker för att ge en positiv effekt.

2. Ger fin hud

Kvinnor som dricker varm choklad till frukost blir mindre röda när de utsätts för UV-ljus, samtidigt som de får en mer elastisk hud som inte blir irriterad och fjällar lika lätt, visar en studie. Det beror på kakaobönornas höga innehåll av antioxidanter.

3. Dämpar inflammation

De små bakterier som bor i våra tarmar förvandlar kakaoämnena i chokladen till olika föreningar som dämpar inflammation, vilket kopplas ihop med både hjärtsjukdom, diabetes, cancer, depression och fetma. 

4. Gör dig lite hög

Den mörka chokladen stimulerar bildandet av naturliga välbefinnande-hormoner, så vi slappnar av, glömmer våra smärtor och känner oss tillfreds. 

5. Sätt fart på benen

Undersökningar visar att om man äter 40 gram mörk choklad innan man tränar så förbrukar man mindre syre än om man inte äter mörk choklad. Choklad ökar nämligen liksom rödbeta produktionen av nitrat, som vidgar blodkärlen.

6. Botar hosta

Mörk choklad innehåller ett ämne som heter theobromin, som motverkar hosta. Man vet dock ännu inte om theobromin motverkar hostreaktionen, eller om ämnet minskar slem-produktionen i lungorna, så man inte har ett lika stort behov av att hosta. 

Vet du hur länge du kan gå med hosta innan du bör söka läkare?

7. Motverkar diabetes

Choklad innehåller vissa ämnen, som heter flavonoider, som hjälper till med att reglera vårt blodsocker och därför motverkar diabetes. 

8. Gör dig mätt

Kakaosmör består huvudsakligen av vissa bestämda fettsyror, som ligger länge i magsäcken och skickar signaler till hjärnan om att den inte behöver äta mer på ett tag. 

Tips! Leta efter en hög kakaoprocent

När du köper choklad ska du välja en som innehåller minst 70 procent kakao. Det är nämligen kakaobönorna som ligger bakom alla chokladens goda egenskaper. Förutom kakao består choklad av socker och eventuellt mjölk. Ljus och vit choklad består huvudsakligen av socker och mjölk, så välj den mörka. 

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar