mage
© iStock

5 goda skäl att ta väl hand om din mage

Ta väl hand om din mage och förebygg allvarliga sjukdomar, förstärk ditt immunförsvar - bland mycket annat.

23 augusti 2013 av I FORM

1. Du förebygger allvarliga sjukdomar

Din mages tillstånd betyder en hel del för din förmåga att förebygga så att din kropp inte drabbas av allvarliga sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Ny forskning visar att den typen av sjukdomar ofta uppstår på grund av inflammationer som skadar vävnaden i kroppen. En bra matsmältning förebygger de här inflammationerna effektivt. Lika viktigt är det att matsmältningen bidrar till att maten inte stannar för länge i tarmen. Det gör att de osunda ämnen som kan finnas i din mat, t ex tungmetaller, inte förs ut i blodet. Samtidigt kan en sund tarm snabbt känna igen skadliga ämnen och sända dem ut ur systemet igen (diarré). Det sänker framför allt din risk för att farliga ämnen ger dig cancer i mag-tarmkanalen.

2. Du stärker ditt immunförsvar

80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen och den är därför kroppens viktigaste skydd mot de skadliga bakterier och virus du utsätts för. En sund tarm kan helt enkelt vara skillnaden mellan om du blir allvarligt drabbad av t ex en salmonellainfektion eller om du bara blir lite illamående. Det beror på att ett hälsosamt tarmsystem innehåller massor av mjölksyrebakterier som kan oskadliggöra andra bakterier som kan orsaka sjukdom – inte bara magsjukdomar utan också förkylningar med mera.

De här vänliga bakterierna upptar bokstavligt talat utrymme i tarmen så att de sjukdomsframkallande bakterierna inte får plats att trivas och föröka sig.

Drömmer du om färre sjukdagar och starkare immunförsvar? Då ska du bara äta de här 8 råvarorna.

3. Du får mer ut av den sunda maten

Det ger inte särskilt mycket att sätta tänderna i den ena hälsosamma ekologiska grönsaken efter den andra om din kropp
inte förmår ta upp de livsnödvändiga vitaminerna, mineralerna och antioxidanterna som de innehåller. Därför är det värt att komma ihåg att ju bättre din tarm fungerar, desto mer glädje får du av den hälsosamma maten du äter.

En välfungerande tarmflora ser nämligen till att du kan transportera de sunda ämnena från maten över i ditt blod, där de ska göra nytta. Framför allt är det väldokumenterat att kalcium, magnesium och fosfor är beroende av en bra, hälsosam matsmältning för att kunna utnyttjas optimalt. Kalcium är ju bland annat viktigt för ditt skeletts förmåga att hålla sig starkt, medan magnesium gynnar ditt hjärta.

4. Du håller dig smal lättare

Om din mages matsmältning är helt i ordning är det lätt att känna naturlig hunger och mättnad. Det gör det mycket lättare för dig att äta lagom – varken för mycket eller för lite. Har magen gått i stå är det däremot svårt att känna en naturlig aptitreglering, eftersom den gamla, anhopade maten i tarmen rubbar balansen.

Med en bra matsmältning undviker du också svullen mage, som i sig kan få dig att se mycket tjockare ut än du är. Lyckligtvis är den mat som behövs för att skapa en frisk tarm, nämligen grova fibrer och sunda mjölksyrebakterier, samtidigt bra för den slanka linjen. Fibrerna mättar med ett fåtal kalorier, medan magra mjölkprodukter ger gott om mättande proteiner.

5. Du får mycket bättre välbefinnande

Det finns inget värre än en uppsvullen mage. Det går lätt ut över ditt humör och välbefinnande och det kan leda till förstoppning, illamående eller diarré. En svullen mage uppstår ofta för att maten helt enkelt är i tarmen för länge, där den ligger och jäser och bildar luft. Om du får fart på matsmältningen mår du bättre.

Så blir du av med uppblåst och svullen mage

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar