Svarta vinbär - en ny powerfood 2010

10 powerfoods - nya för 2010

Powerfoods för att de är fulla av vitaminer, mineraler, kostfibrer eller nyttiga fettsyror, och för att vi normalt intar dessa livsmedel i en mängd som gör att de hälsosamma ämnena gör skillnad för vår hälsa.

Havregryn

För att de har högt innehåll av kostfibrer som sätter igång magen och en bra fettsyresammansättning. En av fibertyperna är beta-glukaner. Beta-glukaner reducerar kolesterolinnehållet i blodet, och därmed minskar de din risk att få hjärt-kärlsjukdomar, samtidigt som de stabiliserar ditt blodsocker och ger en ökad mättnadskänsla.

Lax
För att lax är rik på omättade omega-3-fettsyror som är mycket viktiga för oss, och för att vi inte själva kan bilda dem. Dessutom finns det massor av D-vitamin och selen i lax. I synnerhet på vintern då vi här uppe i Norden inte får så mycket solljus, är det viktigt att tanka D-vitamin för att undvika benskörhet.


Kål
För att kål har ett mycket högt innehåll av vitaminer, mineraler och inte minst kostfibrer jämfört med sallad och de flesta andra grönsaker.
Burktomater
För att de innehåller mycket av antioxidanten lykopen som skyddar ögon och hud mot farlig UV-strålning. Lykopen verkar kunna upptas på ett bra sätt av kroppen.


Rågbröd
För att det innehåller arabinoxylaner som suger åt sig vatten och gör tarminnehållet smidigare. Kostfibrerna gör dessutom att bakterierna i tarmen bildar östrogenliknande ämnen kallade enterolacton. De kan lura kroppen att inte återabsorbera så stor mängd av de hormoner vi utsöndrar. Det sänker östrogennivån och minskar risken för bröstcancer.


Svarta vinbär
För att de innehåller stora mängder av i synnerhet C-vitamin, som är nödvändigt för att ge skydd mot bakterier och virus, och som är viktigt för att proteinet kollagen, som finns i senor, brosk, tandkött och skelett, ska kunna bildas.Valnötter
För att de innehåller stora mängder livsviktiga fleromättade fettsyror. Dessutom innehåller de många kostfibrer.Äpplen
För att de nästan inte innehåller några kalorier alls, men i gengäld fibertypen pektin som reducerar höga kolesterolvärden i blodet. Dessutom reducerar pektin blodsocker- och insulinnivån och ser därmed till att du slipper få blodsockerfall. Pektin binder dessutom mycket vatten och är bra för matsmältning och viktminskning.


Mandlar
För att de innehåller stora mängder E-vitamin som är livsviktigt för nervsystemet och hjärnfunktionen.
Syrade mjölkprodukter med probiotiska bakteriekulturer
För att de probiotiska bakteriekulturerna balanserar tarmfloran och kan medverka till att sänka blodtrycket, reducera viktökning och på det hela taget stärka immunsystemet. Dessutom innehåller de stora mängder kalk.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar