Från Michelinguide till streetfood: Ät dig genom Singapore

Singapore är inte bara en asiatisk pärla med härliga 30 grader under våra vintermånader, fantastiska naturupplevelser och storstadsstämning – det är också ett epicenter för goda matupplevelser.

17 mars 2019 av Benjamin Native Studio for Singapore Tourism Board

När höstens ruskväder och mörkare dagar långsamt smyger sig in över Skandinavien och vintern är på ingång så längtar man efter varmare temperaturer, fina upplevelser med familjen, vacker natur och härligt stadsliv med läcker mat under ljumma kvällar. Stämmer det in på dig så är Singapore väl värt ett besök – särskilt om du är förtjust i mat och älskar att utmana smaklökarna. Här finns nämligen riktigt god mat. Vi har samlat våra bästa tips på matupplevelser, som man bara måste prova på när man besöker Singapore.

Ät på restauranger med Michelinstjärnor till bra pris

Singapore har ovanligt många Michelinstjärnor och det bästa är kanske att de sublima matupplevelserna inte heller nödvändigtvis kostar skjortan för en flygresenär. Och när vi är inne på gourmetmat och flygningar är det värt att nämna att man kan inleda sin kulinariska resa redan i luften på väg österut när man flyger med Singapore Airlines. Från Köpenhamn är många av måltiderna nämligen inspirerade av det asiatiska köket och tillagas av Gate Gourmet. När du har landat rekommenderar vi att du tar vägen förbi de här ställena:

Fransk gastronomi mitt i Singapore

Mitt i National Gallery Singapore kan du besöka den tvåstjärniga Michelinrestaurangen Odette. Där behärskar de inte bara det franska köket och utsökt smak utan också den konstnärliga presentationen och de estetiska detaljerna. Prova till exempel kökets specialitet 55-gradigt ekologiskt ägg eller ljuvliga Brittany Blue Lobster.

National Gallery Singapore. 1 Saint Andrew's Road nr.01-04, Singapore 178957.

Åttarätters gourmetmiddag med utsikt över staden

JAAN är en av Singapores mest populära Michelinrestauranger. Där serveras moderna brittiska läckerheter i en klass för sig och med en åttarätters imponerande och allsidig kvällsmeny ackompanjerad av en oslagbar utsikt över staden från 70:e våningen blir man knappast besviken.

Swissôtel The Stamford. 2 Stamford Road Level 70, Singapore 178882.

Prova peranakansk gourmet

Väl i Singapore är det ett måste att besöka den första Michelinbelönade restaurangen som serverar det peranakanska köket. Peranakansk mat är en blandning av kinesisk och malaysisk matkultur och på Candlenut lagar de klassisk peranakansk mat med ett ultramodernt och spännande grepp som tar dig till paradiset.

Block 17A, Dempsey Road Singapore 249676

Streetfood i Singaporestil

Man har inte besökt Singapore innan man har besökt några av stadens formidabla Hawker-centrum. Det är övertäckta matmarknader med en enorm variation av olika matstånd. Inspirationen kommer från världens alla hörn och priserna är riktigt bra. Det är omöjligt att gå hem hungrig från ett sådant besök. Prova till exempel:

Michelinnudlar på nytt sätt

Alla som älskar ramen-rätter måste också prova ramen med en singaporeansk touch, som man får på A Noodle Story. Prova klassiska wanton-nudlar, men med exempelvis marinerat, sous-vide-tillagad grismage med löskokt ägg, dumplings och en intensiv och läcker sojabaserad sås som ger fullt utslag på umami-skalan. Det är en mycket fin smakupplevelse som gör både mage, mun och ögon glada. A Noodle Story fick utmärkelsen Michelin Bib Gourmand 2018.

Amoy Street Food Centre, 7 Maxwell Rd nr.01-39, Singapore 069111.

Lokala delikatesser svepta i kokosmjölk och palmblad

Det är överhuvudtaget inte svårt att hitta italiensk-, kinesisk- och japanskinspirerad mat i Singapore. Och det är väldigt gott. Men glöm för den del inte bort de ljuvliga lokala specialiteterna som Singapore bjuder på. I Hawker-centret Adam Road Food Centre finns t.ex. specialister på lokalrätten ”nasi lemak” – en söt risrätt baserad på kokosmjölk med smak från aromatiska palmblad. Rätten serveras med en arsenal av sidorätter såsom friterad fisk, omelett och ansjovis. Mums! Och så ligger Adam Road Food Centre bredvid den magnifika botaniska trädgården, vilket inte gör upplevelsen mindre vacker och exotisk.

Adam Road Food Centre, 2 Adam Rd, Singapore 289876

Äventyrlig kaffepaus

Om morgonkaffet och det klassiska rostade brödet får vara lite av en upplevelse så är Coffee Break ett hett tips. Här brygger man kaffet på traditionellt singaporeanskt sätt i en strumpa, men utöver det är det inte mycket som är traditionellt med den här kaffepausen. Här kan kaffet nämligen smaka allt från salt kola till mint med honungsdagg eller kryddig pumpa. Och när smaklökarna ändå kittlas till max så är det läge att prova några skivor ”kaya”. Det är en spröd toast, som överraskar med marmelad à la Singapore gjord på ägg och kokosnöt. Den kan dessutom piffas till med exempelvis svarta sesamfrön med matcha-tepulver.

Amoy Street Food Centre, 7 Maxwell Road nr. 02-78, Singapore 069111

Prisbelönt streetfood

Bland matälskare i Singapore pratas det just nu om Tian Tian Hainanese Chicken Rice. Sommaren 2018 förärades matståndet också ett Michelin Bib Gourmand-pris för sin extremt goda traditionella kyckling med aromatiskt ris och kryddig chilisås. Det handlar inte om några finstämda smakupplevelser, utan det är helt enkelt bara väldigt gott. Njut av måltiden på riktigt färgrika mattallrikar vid färgglada bord i en mathall som osar av stämning och autenticitet.

Maxwell Food Centre. 1 Kadayanallur Street #01-10/11, Singapore 069184.

Singaporeansk plockmat

Singapore har en helt egen variant av tapas och plockmat i form av små munsbitar. Det kallas för ”kueh” och i matståndet One Kueh at a Time har de specialiserat sig på den här traditionella plockmaten på ett nytt och spännande sätt. Kueh kan vara allt från något sött och dessertaktigt till kryddigt och salt och det finns varianter för både frukost, lunch och middag. Missa absolut inte matståndens specialitet, som är riven majrova med torkade räkor inpackade i tapiokaris kokat i kokosmjölk.

Berseh Food Centre, 166 Jalan Besar nr. 02-61, Singapore 208877. 

Vidunderliga vegetariska rätter

Singapore är inte bara en grön storstadsupplevelse. Det är också en bra plats att vara grön på matfronten, oavsett om man är vegetarian eller bara är sugen på att prova på läckra vegetariska eller veganska rätter.

Sätt tänderna i en saftig, köttfri burgare

Tillfredsställ din burgarlängtan med lite bättre samvete genom att välja en av VeganBurgs nio olika vegetariska burgare. Välj till exempel en Smokey BBQ Burger med en biff av svamp toppad med en läcker barbequesås, lök, tomat och pickles. Och glöm inte pommes frites till! VeganBurg är kända för sin spröda friterade tång, som är fyllda till brädden med smak. Både stora och små älskar dem!

VeganBurg, 44 Jalan Eunos, Singapore 419502

Mumsa på vegansk glass

Det finns hela sexton olika, annorlunda och spännande smakvarianter på glassmenyn hos Brownice Italian Vegan Ice Cream & Kitchen. De är gjorda helt utan mejeriprodukter och ägg, men de är verkligen inte mindre goda för det. Läska dig till exempel med en kula grönt te och en kula med kokos – eller vad sägs om en kula med svart sesam?

Brownice Italian Vegan Ice Cream & Kitchen, 53 East Coast Road, Singapore 428771

Har du fått smak på Singapore?
Är du frestad av Singapore och önationens alla kulinariska upplevelser så är det dags att boka ett flyg och ge sig iväg! Det är både enkelt och bekvämt att resa till Singapore och med Singapore Airlines kan du också utvidga ditt kulinariska äventyr så att det börjar redan innan du kommer fram. Flygbolaget har nämligen som målsättning att en läcker måltid ska vara god oavsett av om man sitter på en restaurang i Singapore eller i en bekväm flygstol högt ovan molnen. Ombord finns många möjlighet att få mat som är betydligt godare än traditionell flygstandard och maten är också testad av en smakpanel för att du ska få bästa tänkbara smakupplevelse även med tanke på kabintrycket och den höga höjden. Flyger du i affärsklass, första klass eller businessklass kan du till och med beställa den gourmetmat du föredrar under resan, både till och från semestern. Det finns bland annat ett brett sortiment måltider som har valts ut av Michelin-kockar med ”Book the Cook”. Du kan flyga direkt från Köpenhamn till Singapore med det prisbelönta flygbolaget på bara tolv timmar och från Oslo och Stockholm med en kort mellanlandning.

Källa: Visitsingapore.com, Singaporeair.com

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar