Du lär dig att höja din stresströskel

Clas Malmström är doktor och psykolog med egen klinik i Stockholm. Hans specialitet är teoretisk och klinisk stresshantering och han har skrivit flera böcker i ämnet.

8 juli 2015 av I FORM-redaktionen

Ett spas uppgift är att inspirera människor till ett sundare, friskare liv. Inte som hos en del självutnämnda spa att tillhandahålla ansiktsbehandlingar och manikyr.

Många som besöker ett spa är slutkörda. Trötthet är den vanligaste anledningen till att människor i dag går till läkare. En del ÄR utbrända och överansträngda, andra tror att de är det, men håller i stället på att bli sjuka av brist på stress!

Stress behandlas ofta som negativt och farligt men det kan också vara positivt och nödvändigt. Människor som undviker all fysisk och psykisk belastning går under. Men i dag förväxlas ofta brist på belastning med utbrändhet, och man låter sig själv bli inpackad och ompysslad i stället för att springa sig trött, testa sina gränser i olika aktiviteter och lära sig uppnå mental avslappning.

Här på kliniken gör vi dels folk medvetna om hur kropp och själ hänger samman, dels erbjuder vi vägledd träning. Vi koncentrerar oss mycket på anabolism som betyder uppbyggnad. Det handlar om att få in nya vanor i vardagen så att stresströskeln gradvis blir högre. Vi påtvingar helt enkelt våra patienter utmaningar. Balansakten är att anstränga sig hårt och svettas mycket både mentalt och fysiskt för att därefter ge sig tid att ladda upp batterierna igen. Ingen - inte en apa, inte en aborre - kan klara kontinuerlig stress, men det går inte heller att klara sig utan. En växelverkan är livsviktig för att må bra och uppnå harmoni.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar