Här ger vi dig tips på den bästa maten till varje trimester.

8 kosttips till den växande magen

Du är vad du äter - också när du är gravid. Se vilken kost du ska satsa på när du har en växande mage.

20 april 2015 av Marie Steenberger

8 kosttips för en sundare graviditet


Kolhydrater: Glöm stenålderskosten

Stenålderskost är no-go när du är gravid. Du behöver energin från hälsosamma kolhydrater som fullkorn, frukt och grönt. Om du sparar för mycket på kolhydraterna riskerar du att både du och ditt barn inte växer tillräckligt.

Kalcium: Bygg upp barnets skelett

Kalk bygger upp skelettet och minskar även risken för havandeskapsförgiftning. När du är gravid ska du ha mellan 500 och 900 mg kalcium varje dag. Du får den från mjölk, gröna grönsaker, nötter och fullkorn.

Fett: Omega-3 ger kloka barn

Du behöver alla sorters fetter när du är gravid, men du gagnas extra av omega-3-fettsyror som har stor betydelse för utvecklingen av barnets hjärna. Fet fisk som lax, sill och makrill är bra källor. Det samma gäller för rapsolja, linfrön och valnötter.

Protein: En sund vikt kräver 60 g

Du ska ha cirka 60 g protein varje dag. Proteinet hjälper att ge ditt barn en hälsosam födelsevikt och är även viktiga för hår, muskler, naglar, hud och organ. Ägg, fisk, kött, mejeriprodukter, ärter, linser, bönor och nötter är bra källor.

Folsyra: Ät tillskott och spetskål

B-vitaminen folsyra är livsviktig för barnet. Brist kan medföra allvarliga missbildningar, därför rekommenderas ett tillskott på 400 mg folsyra före och under graviditeten. Komplettera gärna med spetskål, gröna sallader och spenat.

D-vitamin: Hjälper mot astma

D-vitamintillskott hos gravida reducerar enligt undersökningar risken för att barnet utvecklar skleros senare i livet. Forskare menar också att D-vitamin kan dämpa astmasymptom. D-vitamin utvecklas framför allt i huden när solen skiner, men finns också i exempelvis ägg.

Järn: Till den lilla vampyren i magen

När du är gravid bildar din kropp extra blod för att klara belastningen - du har cirka 40-50 procent extra från vecka 28, vilket kräver järn till de röda blodkropparna. De flesta kvinnor behöver tillskott, men järn finns också i kött, skaldjur, nötter, bönor och linser.

Jod: Gör att barnet får lätt att lära

För lite jod kan skada barnens inlärningsförmåga senare i livet. Gravida behöver cirka 250 mg jod per dag, men vi endast i oss i snitt 80 mg via kosten. Dina vitaminer ska därför säkra dig cirka 150 mg jod. Se också till att få i dig rikligt med mjölk, fisk och skaldjur.

Tack till: Karolin Villablanca, leg. barnmorska, Örestadskliniken, Malmö

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar