Ta kontroll över din arbetstid

Att arbeta hemifrån kan ge en väldigt stor flexibilitet. Du har mycket större möjlighet att själv bestämma, vid vilka tider du vill arbeta, så om du är disciplinerad kan du kanske rentav sluta ett par timmar tidigare.

23 mars 2009 av I FORM-redaktionen

Använd hemmakontoret

Allt fler upptäcker möjligheten och fördelarna med att arbeta hemifrån i större eller mindre utsträckning, och i framtiden kommer det allt bli allt vanligare.
Det finns emellertid ett antal saker som man måste tänka på:

  • Kom ihåg att det är arbete. Du skall inte tro att du kan arbeta samtidigt som du tar hand om ett sjukt barn, städar eller förbereder kvällsmaten. Arbete kräver koncentration.

  • Inrätta ett ordentligt kontor. Det blir mycket enklare att arbeta hemma om du har ett rum som du kan stänga in dig i och förvara alla de nödvändiga redskapen som uppslagsverk och liknande i.

  • Glöm inte att vara ledig. Att det är så enkelt att slinka in på kontoret för att fixa ett par saker innebär tyvärr också att det är lätt att aldrig sluta jobba. Det är inte rätt mot din familj, så du måste lägga arbetet åt sidan, när du stänger dörren till hemmakontoret efter arbetsdagens slut. Inrätta fasta arbetstider och försök hålla dig till dem.

  • Köp en bärbar dator. Fortfarande föredrar många att arbeta med stationära datorer, men de bärbara maskinernas prestanda är numera fullt jämförbara med de stationäras, och de är ju mycket mer flexibla.


Utnyttja flextiden

I dag har många anställda möjlighet att inrätta sina arbetstider på ett mer flexibelt sätt än förut. Bara en timme mer eller mindre kan betyda mycket i en familj som kämpar för att få tiden att räcka till.

Utvecklingen går i riktning mot att man kan flexa över allt längre tidsperioder. I dag är det vanligt att arbetsgivaren är nöjd så länge man har jobbat sina 40 timmar i veckan, när man slår ut arbetstiden på ett halvår.

  • Dra dig inte för att fråga. Om du inte redan har flextid kan du kanske få det. På de flesta arbetsplatser vill arbetsgivaren vara tillmötesgående, men kanske har det inte diskuterats hos er. Hör med din chef - ni kan kanske hitta en lösning som gäller för bara dig.

  • Planera långsiktigt. Du får ut mest av din flextid om du är disciplinerad och planerar din tid och dina dagar noga. Priset är detsamma, men fördelen är att du kan välja om du vill betala nu eller senare. Om du till exempel behöver mer tid där hemma i samband med en flytt eller en inskolning på dagis går det bra under förutsättning att du kan jobba desto mer senare och ta igen den förlorade arbetstiden.

  • Arbetsro på dagen. Du kan till exempel använda flextiden till att göra hämtandet och lämnandet på dagis lite lugnare. Om du väljer att lämna barnen sent och din hustru kan gå hem tidigt från sitt jobb för att hämta dem, så slipper ni ha barnen på dagis så länge. Dessutom blir morgonen och eftermiddagen betydligt lugnare, när ni slipper stressa med att klä på barnen, samtidigt som ni skall iväg till era jobb.


Använd IT på rätt sätt

Den moderna tekniken är bra, men lika mycket glädje som den kan ge lika mycket problem kan den ställa till med om den används fel

  • Utnyttja e-postens möjligheter. E-post kan både spara tid och göra dig mer flexibel. Du kan svara på frågor, när det passar dig och det är lättare att nå personer som annars är svåra att få tag på. Ta för vana att svara på dina e-brev med detsamma. Sortera eventuellt den e-post som rör jobbet efter avsändare, så att du hittar de viktigaste först.

  • Välj rätt utrustning. Analysera till exempel vilka delar av ditt arbete som skulle underlättas av en dator. Det är lättare att hitta rätt maskin om man vet vad man vill att den skall göra.

  • Utbilda dig. Se till att du sätter dig in ordentligt i program och möjligheter, så att du inte slösar tid. Det gäller oavsett om det är vanlig ordbehandling eller en nyinköpt ISDN-uppkoppling.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar