Stressfri semester

Semestern är till för att vara ledig – inte för att stressa runt som en galning. Här får du stresscoachens bästa råd om hur du bäst kopplar av på din semester.

29 juni 2016 av I FORM

  • Det är viktigt att verkligen koppla av på riktigt på semestern. Ju stressigare vardag du har, desto viktigare. Därför är det inte nödvändigtvis en bra idé att låta en stressig vardag gå direkt över i en semester som är helt uppbokad med aktiviteter. Var helt ledig – även från allt det praktiska därhemma. En nerkopplad semester helt utan planer är en garanterad humörhöjare på semestern.
  • Stäm av förväntningarna med dem du spenderar semestern tillsammans med. Det är alltid bra att veta vilken typ av semester de har tänkt sig, så du undviker svikna förhoppningar. Om det är en familjesemester är det bra om det finns aktiviteter för barnen, men det är också viktigt att det finns utrymme för alla familjemedlemmar att göra lite olika saker. Det är inte alltid man har lust att göra samma sak.
  • Undvik att titta på tv. Semestern är till för att vara närvarande i nuet med dem du är tillsammans med. Om du hela tiden är uppkopplad är du mentalt frånvarande. Då går tiden snabbt och plötsligt är semestern över – utan att du hann koppla av på riktigt.
  • Ta semester i tre veckor. Sommarsemestern är viktig, för det är den enda tidpunkten på året då du helt kan komma bort från vardagsstressen. Men då behöver du vara ledig i minst tre veckor i sträck. Det är ingen bra idé att ta ledigt i en vecka och sedan jobba en, innan du tar ledigt i två veckor. Då blir du aldrig riktigt ledig för att verkligen kunna ladda upp batterierna.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar