Spara tid i köket

Det går att spara massor av tid när det gäller inköp och matlagning. Fyll, till att börja med, kylskåpet för en vecka åt gången.

12 januari 2010 av I FORM-redaktionen

Om du tänker efter kommer du förmodligen att upptäcka att du lägger ner minst en timme mer än vad som är nödvändigt för att det ska finnas mat i huset till familjen alla veckans dagar.

Först bestämmer du vad ni ska ha och tittar efter i kylskåp och frys vad som finns och vad som fattas.

Därefter kör/går/cyklar du till snabbköpet och handlar. Kanske fattas det ändå något när du kommer hem eftersom din titt i kylskåpet var något ytlig. Och kanske hann du inte alls kolla innan du gav dig i väg. Därför måste du kanske i väg en gång till eller knacka på hos grannen för att låna något - eller helt enkelt tänka ut en annan middagsrätt.

Spara tid med enkel planering

Sedan lagar du maten. Och plockar undan igen. Det tar tid - mycket tid. Och mycket av just den tiden kan du spara med lite enkel planering.

  • Det optimala är att planera middag, lunch och eventuella lunchlådor för en vecka åt gången. Planera ensam eller i samråd med familjen vid ett "nu-bestämmer-vi-maten-till-nästa-vecka"-möte. Då får barnen också vara med och bestämma vad som ska ätas och eventuellt vad de gärna vill hjälpa till att laga.

  • Gå igenom recepten och ta reda på vad som behövs. Skriv ner alltsammans på en lista och storhandla en gång i veckan. Med lite övning kan ni få maträtterna att passa ihop så att ni inte ska behöva kasta hälften av morötterna i den där storförpackningen eller halva vitkålshuvudet för att ni inte hinner använda det innan det blir dåligt.

  • Även en familj modell större behöver bara någon enstaka gång under veckans lopp köpa extra mjölk och kanske bröd om ni inte vill frysa in.

  • Försök att göra det till en vana att laga dubbelportioner av rätter som är lämpliga att frysa. Då har du alltid en hemlagad färdigrätt i frysen som bara är att värma. Eller du kan spara resterna av dubbelportionen i kylskåpet ett par dagar.

  • Det finns numera på vissa platser möjlighet att beställa varor via Internet och få dem hemkörda. Även livsmedelsaffärer har börjat köra hem varorna till sina kunder.

  • Sätt dig in i mikrougnens finesser. Den kan mer än poppa popcorn och tina kött.

  • Köp en pizzadeg på pizzerian nere på hörnet. Fyllningen tar ingen tid.

  • Ät kall mat vissa dagar. Det går fort att ställa fram bröd och pålägg, och med lite råa grönsaker och frukt är det ett perfekt kvällsmål.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar