Kvinna med grön tomteluva och blå pyjamas sitter bredvid sin pyntade gran och gråter.


© iStock

Så varvar du ner i jul

Känner du dig också pressad när julen egentligen ska vara mysig? Kanske är det dags att varva ner och fylla på med lite ny energi.

1 december 2016 av Anja Bruneskjold

Många människor förknippar julen och december månad generellt med massor av stress och måsten. Men det kanske är på tiden att du varvar ner, så du kan slappna av bättre och få mer tid över för dig själv.

I år bör vara året då du för första gången har mycket mer energi än du brukar när julen knackar på dörren. Du har garanterat höga förväntningar på dig själv, för att julen ska vara så perfekt som det bara är möjligt.

Men julafton blir varken sämre eller bättre av att vi konstant springer runt för att fixa med allting. Har du tänkt på att en del av det du gör faktiskt kan göras av någon annan? Istället för att du ska stå med allt det praktiska som julklappsinköp, matlagning och julpyntning, kan alla i familjen och även gästerna bidra. Några kan t ex ta med dessert, andra kan hjälpa dig att köpa julklappar och barnen kanske både kan pynta granen och hela hemmet.

På det viset frigör du massor av energi och ansvaret för julen ligger inte bara på dina axlar, utan på allas axlar. 

Samtidigt behöver det kanske inte vara så perfekt. Om du hör till dem som vill att saker ska göras på ett speciellt sätt vid en speciell tidpunkt kan det kanske hjälpa att göra en lista över allt det du vill ha gjort. Sedan kan du prata med alla inblandade och fördela uppgifterna bland gäster och familjemedlemmar. Så vet du att sakerna blir gjorda i tid och (nästan) på det sätt som du själv skulle ha gjort.

Du kan också försöka tänka att julafton är som vilken kväll som helst – bara att den även innehåller julklappar och julmat – och massor av mys och umgänge. 

Prova nu att ta dig igenom den här julen med ork och energi för mer än att bara fixa med alla julmåsten.

God jul!

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar