Prioritering är en nödvändighet

Om du vill kombinera familjelivet med en karriär är det ett måste med en benhård prioritering.

23 mars 2009 av I FORM

Dra gränser

Det är lätt att ge sig in i karriärjakten, eftersom det då är någon annan som har bestämt reglerna. Det är betydligt mer krävande att säga ifrån på jobbet och ge plats för familjen.

Så här undviker du att arbeta mer än nödvändigt:

1. Säg nej till arbetsuppgifter som inte rör det du håller på med.

2. Slösa inte värdefull tid på att stå och småprata i fikarummeti timmar.

3. Avbryt möten som helt klart inte leder till något.

4. Koncentrera dig på det som du är bäst på.

5. Skrota illusionen om att en lång arbetsvecka är nödvändigt för att utmärka sig och avancera.

Skaffa andningshål

Med hjälp av benhård prioritering kan man mycket väl få det att funka med två karriärer och flera barn, men när barnen är små måste fritidsintressena ta mindre plats.

  • Välj. Det kan vara svårt att avstå från saker som har spelat en stor roll i ditt liv, men när du väl har bestämt dig kan tillvaron faktiskt bli väldigt lugn och skön. Om du bara en gång för alla har accepterat att det finns vissa saker som du inte längre kan göra lika ofta blir det lättare att hantera.

  • Hitta luckorna. Det är ingen bra idé att helt och hållet släppa alla sina fritidsintressen - och inte heller nödvändigt. Gör du det slutar du bara som ett lejon i en bur. Planera noga, så hittar du luckorna. Det kan vara en squashkväll i veckan eller en weekendresa med några goda vänner en gång i halvåret medan svärföräldrarna passar barnen.

  • Njut av fritiden. Om man inte är ute på egen hand särskilt ofta gäller det att få ut så mycket som möjligt av det. Förträng därför alla tankar på din stressade tillvaro, när du för en gångs skull är ledig. Det brukar lyckligtvis inte vara så svårt.


Familjestrategi

Man kan göra mycket för att arbetslivet skall bli mer familjevänligt - men att det kräver en ganska ordentlig arbetsinsats kommer kanske som en överraskning för vissa.

  • Tänk långsiktigt. Försök att dra upp en "familjestrategi" i ett längre perspektiv: Vad vill du med din familj? Hur ser du familjen i framtiden? Hur skall du ta dig dit?

  • Skriv upp. Gör en mindmapp eller ett diagram, så att din strategi och familjens grundläggande etiska ramar är överskådliga för alla. Då blir även prioriteringarna tydliga. Jämlikhet kan till exempel vara en av grundpelarna. Det skall till exempel vara precis lika självklart att kvinnan kan ringa och säga att hon kommer hem senare eftersom ett möte oväntat har dragit ut på tiden som att mannen gör det.

  • Håll familjeråd. I stället för att diskutera och bråka om samma saker varje dag kan familjen med jämna mellanrum prata om sådant som känns viktigt. Gör det, när ni har tid och lust.

  • Lufta era tankar. Genom att öppet diskutera familjeförhållandena blir det mycket mer uppenbart vad som är viktigt för dig. Då kan du lättare sortera bort de aktiviteter som inte tillför ditt liv det du vill. På så sätt blir livet mer målinriktat, vilket förhoppningsvis gör att ni får mer tid över för spontanitet.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar