Ordning

Röj upp och kasta och få röran under kontroll. Vi lägger ner mycket tid på saker. En del saker flyttar vi från en låda till en annan. En del lyfter vi på och sätter tillbaka igen när vi städar. Andra sätter vi in i skåp för att någon gång då och då göra dem rena och ställa fram.

23 mars 2009 av I FORM

Våra allra dyrbaraste ägodelar försäkrar vi efter att först ha ringt och kollat priser och villkor hos olika försäkringsbolag. Så fotograferar vi föremålen eller sätter etiketter på dem så vi kan bevisa att det är våra. Och när det är gjort sätter vi in alla bilder i pärmar så vi har ordning på dem - om nu inte just dessa bilder hör till den kategori av saker som vi lägger ner tid på att flytta från ett ställe till ett annat.

Nyckelorden för att spara tid i denna sakernas värld är sortering och uppröjning. I USA finns det en växande industri av uppröjningskonsulenter som kommer hem till vanligt folk och hjälper dem att få överblick och ordning på saker och ting och därmed mer tid över.

I vår del av världen har vi bara i mindre grad tagit denna industri till oss - än så länge. Men allt fler väljer att köpa tjänster i olika sammanhang, t ex att arrangera en fest eller att få röjt upp i trädgården.Vi hämtar också hjälp i böcker och föredrag. Vi köper böcker - eller lånar hem från biblioteket - som handlar om effektivitet och på kvällskurser kan vi lära oss planera, prioritera och organisera.

Det finns mycket tid att spara om man har ordning och reda i lådor och skåp. Och inte äger för mycket saker. Men du måste vara inställd på att själva processen att röja upp tar lång tid. Allt ska sorteras, gås igenom och placeras på praktiska ställen. Det kan ta flera dagar, kanske veckor, innan man vet hur man vill ha det och vad man tycker är värt att behålla. Här följer 11 tips om hur du på mest tidsbesparande sätt sorterar och kastar:

 • Gör det till en sport att röja upp och kasta. Se till att ha det så trevligt som möjligt under tiden. Och stöter du på något som du har svårt för att göra dig av med så tänk på vilken frihet det innebär att bara ha några få ägodelar.

 • Bestäm dig för att behålla ett visst antal av en bestämd kategori. Om du t ex tycker att fyra eldfasta formar räcker - kasta eller ge bort resten. Och får du en ny form som du hellre vill ha så kasta bort en av de andra.

 • Första gången du tar itu med uppröjnings- och sorteringsarbete ska du välja ett ställe som är överskådligt, t ex sykorgen eller handskfacket i bilen. Tro på att du kommer att lyckas så får du blodad tand till nästa gång.

 • Ta ut alltihop. Dela sedan upp innehållet i fyra högar: A. Att behålla. B. Att kasta. C. Att ge bort. D. Att användas igen. Ha lådor klara med etiketter så du inte frestas att sparka in alltihop under soffan om du plötsligt får besök eller telefonen ringer. Då riskerar du inte att alltihop blir en enda röra igen.

 • Om du är tveksam så sortera bort det. Har du mycket svårt för att göra dig av med en sak som du är osäker på om du någonsin kommer att behöva hjälper det att ge bort den eller sälja den till en second-hand-butik.

 • Gör pauser i uppröjningsarbetet. Det kan vara psykiskt belastande att hela tiden behöva välja. Håller du på längre än du egentligen orkar kommer du lättare att behålla för mycket.

 • När det gäller papper så använd ett hängmappssystem så du lätt kan arkivera och hitta papperet igen.

 • Hantera papper bara en enda gång. Lägg det inte på bordet, i en låda eller en skål på matbordet till senare. Bestäm dig nu och lär dig att se papperskorgen som din näst bästa vän.

 • Sätt etiketter på alla lådor så du inte ska behöva ta ner alla lådor från hyllor och skåp för att hitta rullorna och frimärkssamlingen. Sätt bilder eller teckningar av klossar, nallar och bilar på lådorna i barnens rum så att de hittar sina saker.

 • Var sak på sin logiska plats så den är lätt att finna. Lägg genast tillbaka saken när du har använt den.

 • Tillkalla uppröjningshjälp om du kör fast.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar