Låt barnen vara med i köket

Mer entusiastiska medhjälpare än barn i köket är svårt att hitta, och även om de kanske inte är någon direkt hjälp i början, så blir de det senare.

5 mars 2009 av I FORM-redaktionen

Den kanske bästa anledningen till att laga mat tillsammans med barnen är emellertid att det är riktigt trevligt. Man pratar om allt möjligt och kommer varandra nära, medan man skär, hackar och rör.

Förutom att det är trevligt att laga middag tillsammans, så kan positiva erfarenheter av matlagning bidra till att man redan i tidig ålder skaffar sig hälsosamma matvanor. Många vuxna som är intresserade av att lagat mat har i regel fått vara med i köket och rört i grytorna, när de var små.

Du kanske har kräsna barn? Det är i så fall ännu ett bra skäl att låta barnen delta i matlagningen. Om de själva har varit med om att tillaga maten, är de inte så kräsna. Det slår aldrig fel - eller i varje fall ganska sällan.

Köket är en farlig arbetsplats och du måste naturligtvis hålla ett öga på vad barnen gör och hjälpa till i starten. Du får emellertid inte låta din oro stå i vägen för trevliga och oförglömliga upplevelser i köket.

  • Börja tidigt. När barnen är små, kan du låta dem sitta i en barnstol bredvid och titta på, medan du arbetar. Det stimulerar nyfikenheten och lusten att prova på själv, när den tiden kommer - och det gör den förvånansvärt snabbt.

  • Ge barnen egna redskap - det gör det extra roligt. De kan ha ett eget skåp med exempelvis skärbräda, potatisskalare, en liten kniv, visp, grytslev, en skål i slagtålig plast, brödkavel, pajformer och så vidare.

  • Ha en fast barnplats en bit från spisen. De måste stå på något som inte välter - en låda är till exempel bättre än en stol, och höjden är rätt, när armbågarna är i nivå med bänken.

  • Ge barnet en möjlighet att klara uppgiften. Du skall till exempel inte ge barnet en slö kniv, för att det inte skall skära sig. En slö kniv kan man inte skiva morötter med, och då känner barnet sig misslyckat. Den får givetvis inte vara för vass heller, men det måste gå att arbeta med den.

  • Skölja, skära, röra - prova på. Beroende på ålder kan barn skölja sallad och grönsaker och skära dem, skölja frukt, skala potatis, blanda dressing, krydda (bra lektion i dofter, och hur de påverkar maten), röra i grytan, vända pannbiffar, vispa grädde, skala ägg (bra för motoriken), mäta upp och väga, smula i jäst, kavla ut deg, rulla och pensla bullar. Det handlar om att prova på allt.

  • Matsäcken kan barnen själva göra. Skall de på utflykt med klassen, så kan de själva göra sin matsäck. Då är risken mindre att de kommer hem med den oäten.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar