Inför avresan: Städa bordet och huvudet

Problem: Resan är beställd. Dessvärre måste du hämta in två veckors arbete och i förväg klara av det du skulle ha gjort medan du är på semester. Du börjar bli stressad av semestern.

19 juni 2009 av I FORM-redaktionen

Lösning:
Planera som om du skulle på semester tre veckor innan du egentligen ska i väg och planera inte efter din sista arbetsdag. Då är det alldeles för mycket som hänger på de sista dagarna före avresan och dina möjligheter begränsas.

Kom ihåg att alla som kan hjälpa dig eller som du måste hinna tala med innan du tar semester förmodligen redan har rest.

Eller är problemet att du inte planerar alls? Systematisk planering är nyckelorden när du vill undvika sista-minuten-stress på arbetsplatsen. Gör en prioriteringslista med deadlines som infaller i god tid före sista arbetsdagen.

Hur bra är du på att säga nej till övertidsarbete? Det är nu det gäller om du vill undvika semesterstress. Varför inte vända på problemet: Vem vill du be om att överta några av dina uppgifter fram till och under din semester? Det är bara dessa personer du ska hjälpa nu.

Tror du att du är oersättlig? Då får du låta bli att ta semester helt och hållet. Lösningen på oundgänglighet och vägen till mindre stress heter delegering. Det kan hända att du får en känsla av att förlora kontrollen och överblicken och tror att du blir mindre viktig när du delegerar. Det är ett övergångsfenomen du får svälja om du vill undvika att bli stressad.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar