I trädgården

I trädgården kan man hitta på mycket skoj, samtidigt som du kan göra lite nytta.

23 mars 2009 av I FORM

Även om du kanske tycker att trädgården är jobbig att sköta, så älskar dina barn den. Ta på de små trädgårdsmästarna oömma kläder - och tänk på att det hör till att man smutsar ner sig, när man gräver i rabatterna.

  • Egna redskap är praktiska för de små, men de måste stämmer med deras storlek. En kvast, en kratta, en spade, en vattenkanna och en skottkärra gör garanterat succé.

 

  • Låt dem ha en egen trädgård, men gör den inte för stor. Det skall vara lustbetonat och inte betungande för dem. Så i rutor istället för i rader; det ger större resultat på ett mindre stycke, och är lättare att hålla rent från ogräs.

 

 

  • Snabba resultat betyder mycket för barn. Plantera gärna en del redan uppdrivna växter, men låt dem även följa magin i att se ett frö växa till en planta. Rädisor är perfekta att så, eftersom de kommer upp ganska snabbt.

 

 

  • Blanda blommor och grönsaker i juniorträdgården. Barnen kommer att vara sprickfärdiga av stolthet, när de första grönsakerna serveras vid middagsbordet. Även sådant som tidigare var oätligt, slinker ned med välbehag. En blandning av ängsblommor är bra, och ger möjlighet att studera bin och fjärilar. Barnen kommer att älska att kunna plocka sina egna blommor och sätta i vatten eller göra parfym av.

 

 

  • Andra bra aktiviteter för de små är att gräva hål, som är en källa till nästan ändlös fascination. Att vattna blir heller aldrig tråkigt. Eller att luka ogräs - men börja på ett ställe, där inlärningsprocessen inte kostar för många blommor livet, till exempel under buskar. Hjälpa till med att köra gräsklipparen, samla äpplen eller plocka bär är andra höjdare.

 

Ni hittar även fler inspirerande om trädgården på vår partnersite http://www.viivilla.se/tradgard/

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar