Handla mat

12 mars 2010 av I FORM-redaktionen

Har du bråttom är det nog bättre att i görligaste mån handla, innan du hämtar barnen. Annars kan man göra veckohandlingen till en bra och trevlig gemensam upplevelse - givetvis under förutsättning att du är beredd på att ägna lite mer tid än vanligt åt det och att involvera barnen.

  • Skriv inköpslista tillsammans. Låt gärna barnen komma på saker som de kan få i uppdrag att hitta, när ni är i affären - välj gärna sådant som de tycker om.

  • Låt barnen köra vagnen. Om du sätter barnen i en kundvagn och ber dem att ta det lugnt, kan du nästan räkna med trubbel. Ge dem istället en egen liten kundvagn, om affären har sådana. Det är mycket roligare. Finns det inga små kundvagnar, kan ni hjälpas åt att köra den stora.

  • Ge dem uppdrag i affären. Jag stannar här, så letar ni upp det och det. Beroende på ålder och erfarenhet hjälper du dem på vägen och talar om hur varan skall se ut. Det dröjer inte länge, förrän de är experter på att hitta rätt saker. Som en positiv sidoeffekt, så gör uppdragen ofta att barnen helt glömmer att tjata om godis och leksaker.

  • Prata om det som ni köper. Vad är det gjort av? Varför står mejeriprodukterna i kylen? Om ni köper ekologiska varor, så kan du berätta lite om skillnaden mellan dem och vanliga, och barnen lär sig snabbt att hitta de rätta symbolerna.

  • Håll koll på priser och antal. Är barnen så stora att de börjar intressera sig för siffror, så kan de räkna varorna och hålla ordning i vagnen. Kolla gärna tillsammans datummärkning och pris: är något för gammalt och hur mycket kostar det?

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar