Gör-det-självarbete

Om du väljer att göra allting själv, så omges du snart av barn som är uttråkade, griniga och motsträviga.

23 mars 2009 av I FORM

Om du istället involverar dem i det du gör, sprider du glädje och inspiration, och de lär sig att hantera verktyg utan att göra sig illa.

  • Ge barnen en pensel, en skvätt vattenbaserad färg och en egen yta att måla, när till exempel trädgårdsskjulet eller lekstugan skall få ny färg. Blir det mistor kan du alltid fixa det senare. Är barnen väldigt små, kan du ge dem en hink vanligt vatten - då får de fortfarande känna att de hjälper till.

  • När du mäter, hjälper dina barn säkert gärna till med att dra streck, precis som det också är roligt att vara hantlangare ett tag. Får de ett riktigt snickarbälte som de kan ha hammare och spik i, så blir de extra stolta och glada.

  • Skall du snicka, så ge de små en planka, en hammare och lite spik. Då är de sysselsatta medan du arbetar. Slå eventuellt i spiken några millimeter först. Får barnen en skruvdragare och en låda skruv är de i himmelriket.

  • Ge dem ett ark sandpapper, och låt dem slipa träet jämnt och fint, innan du skall lacka. Eller låt dem arbeta med en annan träbit. Är de lite större, tycker de säkert om att använda slipmaskinen, och så länge du är med är det ingen fara - men det är ingen dum idé att ge dem öronproppar.

  • Skall du tvätta bilen, kan barnen få en egen spann vatten, tvål och en borste. De kan till exempel tvätta hjulen. Om kofångarna inte är lackerade, kan du låta dem tvätta dem med en mjuk borste eller svamp. Såvida inte bilen är splitterny, tycker både barnen och du säkert att det är roligt att tvätta fram glansen bakom all smutsen. Glöm inte att byta vatten ofta.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar