© Colourbox

Fyra skäl till att stress är bra för dig

Från ökad förbränning till bättre minne. Stress kan vara bra så länge det handlar om den milda formen.

26 maj 2016 av Aktiv Träning

Alla vet hur farligt det är med långvarig stress. Det ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, depression och kan förvärra kroniska sjukdomar som t.ex. typ 2-diabetes.

LÄS OCKSÅ: 10 symptom på depression

Men stress kan också vara rena mirakelmedlet för kroppen, så länge det handlar om mild och kortvarig stress som man t.ex. kan uppleva i samband med en jobbintervju, ett viktigt prov eller en muntlig presentation. Här är fyra områden där stress hjälper dig.

1) Stress sätter fart på förbränningen. Forskare vid Nottingham University har visat att när vi utsätts för psykologisk press, så reagerar kroppen genom att utsöndra stresshormonet kortisol som aktiverar så kallade bruna fettceller.

Till skillnad från vita fettceller, som enbart lagrar överskottsenergi, så sätter de bruna fettcellerna fart på glukosförbränningen.

Studien visar också att enbart förväntningen om att hamna i en stressig situation (som t.ex. att göra ett prov) gör att kortisolnivån stiger.

2) Stress gör dig mer social. Vid Freiburgs universitet i Tyskland har forskare visat att personer som utsätter sig för stressiga situationer, t.ex. håller tal inför en massa människor eller gör ett matematikprov, blir mer positiva och sociala.

De testpersoner som utsattes för mild stress litade mer på sina medmänniskor, uppförde sig säkrare och delade med sig mer av sina resurser.

3) Stress stärker minnesförmågan. I stressiga situationer som pågår en kort tid utsöndrar kroppen som sagt kortisol, och enligt en studie vid New Mexico State University så ökar stresshormonet i sin tur koncentrationsförmågan.

I en studie klarade de personer som på förhand utsattes för en stressframkallande situation sig bättre i ett minnestest jämfört med övriga testpersoner.

4) Stress ger immunförsvaret en boost. En studie på möss som gjordes vid Stanford University har visat att när ”slåss eller fly”-känslan aktiveras, som en följd av adrenalinpåslag i kroppen, så stimuleras faktiskt immunförsvaret.

Eller som professor Firdaus Dhabhar, som ligger bakom studien, sade:

”Naturen gav oss slåss eller fly-känslan för att hjälpa oss och inte för att slå ihjäl oss.”

Är du stressad? Vi har samlat 5 tydliga symptom på stress, som du inte bör ignorera.

Källa: netdoctor.co.uk

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar