Förbered semestern

För somliga innebär semestern en mindre depression antingen under eller efter semestern. I det ovana lugnet och de nya omgivningarna kan det lätt dyka upp saker i medvetandet som du kanske förtränger till vardags.

11 juli 2009 av I FORM-redaktionen

Var uppmärksam på:

Vardagen


Oavsett hur tråkig vardagen verkar så vet du var du har den. Säkerhetsnätet och rutinen saknas under en semesterresa. Dessutom får du plötsligt ro att tänka. Det kan hända att du upptäcker att din vardag är tråkigare än du trodde. Prata om det med någon du känner väl.

Pengar


Det är dyrt att resa och det kan lätt kännas som om alla andra bara gör det. Gör klart för dig själv hur mycket du vill spendera på din resa och hur mycket du vill investera i din vardag. Även om vi bara har 5-6 veckors semester är det många som väljer att stanna i vardagen. Är det det du vill?

Barn


Många hoppas att semestern kan råda bot på det dåliga samvetet över att skicka i väg barnen till andra varje dag. Men tänk dig för. Förvänta dig inte att ungarna tycker att du är det roligaste sällskapet 24 timmar om dygnet i två veckor på en främmande plats utan leksaker och jämnåriga. Ofta vill de helst stanna hemma tillsammans med dig. Oavsett var ni är måste ni vänja er vid att tillbringa så mycket tid tillsammans.

Träning

När rutinerna försvinner blir också din disciplin sämre. Efter två veckor utan träning börjar du kunna märka på din kropp att något är på tok. Se till att träna lite grand trots att det är semester och varmt. Gör ev andra saker än de du brukar, men rör på dig. Bara det att din kropp inte används som normalt kan lätt leda till sämre humör.

Mat/dryck


Dina goda vanor kring sund mat och dryck sätts på undantag under semestern. Varorna i affären är inte desamma. Du äter ute mer. Och alkoholen kan flöda när förpliktelserna inte längre ligger över er. Kom ihåg att fet mat och för mycket starka drycker inte är nyttigt under semestern heller och att du måste kämpa med extrakilona i det kalla svenska klimatet.

Förväntningar


En semester kan inte förändra ditt liv. Och problemen finns kvar när du kommer hem. Dina förväntningar på vad du ska hinna med under semestern kan vara för höga. Sätt inte upp ett enda mål för semestern (Jag ska bestiga det där berget). Om du inte lyckas är hela semestern förstörd. Flera små mål är bättre.


LÄS OCKSÄ: Så påverkar sommartid kroppen

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar