Flygskräck: Håller vingarna?

Att resa är att leva, sade H.C. Andersen. Visst, men han kände ju inte till tågolyckor, färjehaverier och inte minst flygkraschar. Man kan också dö av att resa, tänker du kanske. Det får inte hålla dig hemma.

16 mars 2009 av I FORM-redaktionen

Lösning:


Den vanligaste formen av rädsla i samband med resor är flygskräck. Du kan dock överföra teknikerna på andra sorters rädslor som hotar att förstöra din semester. Flygskräck handlar om rädslan att störta kombinerat med känslan av att fullständigt sakna kontroll över situationen. Du sitter bara där i kabinen och kan inte ta dig för någonting alls. Ditt liv vilar helt i andras händer.

Det är så mycket du inte vet om flygning att det blir skrämmande. Men i stället för att bli rädd för alla underliga ljud som uppstår under start och landning kan du leta upp information. Det har skrivits många böcker som systematiskt beskriver allt som händer under en flygning och vad alla olika ljud beror på. När du vet att dunsen i underredet precis efter att flyget lättat beror på att landningshjulen fälls upp, är det ljudet plötsligt inte så farligt längre. Samma sak gäller för alla ljud.

Utöver det är det en god idé att lära sig avslappningsteknik. Lär dig att andas djupt och långsamt med magen i stället för att hyperventilera. Att andas med magen har en lugnande effekt på stressnivån, men du måste träna ett tag innan det är dags att flyga.

Du kan också lära dig att styra dina tankar så att de inte kretsar kring allt det som kan hända när du flyger. När allt kommer omkring är det ju dina tankar och föreställningar som framkallar flygskräcken.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar