Kvinna sover i säng

Sov gärna på din partners sida av sängen när han inte är hemma. Det gör dig mindre stressad. 

Doften av din partner gör dig mindre stressad

Tycker du om att gå runt i din partners tröja när han inte är hemma? Då är du inte ensam. Och det finns faktiskt en naturlig förklaring till varför många av oss gör det.

16 maj 2018 av Anne-Cathrine Stærke

Om du känner dig tryggare av att sova på din partners sida av sängen när han inte är hemma är det inte så konstigt. Ny forskning från University of British Columbia visar nämligen att doften av vår partner kan minska stress.

96 heterosexuella par deltog i studien som inleddes med att männen fick en ren T-shirt som de skulle ha på sig i 24 timmar. När de 24 timmarna hade gått frystes T-shirtarna in för att bevara doften. Därefter fick kvinnorna varsin T-shirt som de skulle lukta på. T-shirten var antingen ren eller använd av deras partner eller en främmande man – vilket det var hölls hemligt för kvinnorna.

Sedan fick kvinnorna genomgå ett stresstest och det gick inte att ta fel på resultatet. De kvinnor som hade fått lukta på sin partners T-shirt, kände sig mindre stressade både före och efter stresstestet.

Doften av en främling stressar oss

Testet avslöjade samtidigt att nivån av stresshormonet kortisol var högre hos de kvinnor som hade luktat på en främmande mans T-shirt. Människor är från en ganska tidig ålder rädda för främlingar och speciellt främmande män, enligt Marlise Hofer som står bakom studien, och det kan vara orsaken till att kvinnorna hade en högre kortisolnivå. 

Källa: The University of British Columbia

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar