Stäng av mobilen på natten

Nuförtiden är det många som bara har en telefon, nämligen en mobiltelefon som de använder både i arbetet och på fritiden.

4 februari 2009 av I FORM-redaktionen

Med den kan man hålla koll på sin elektroniska kalender och både läsa och besvara e-post. Men faran är att du förstör din sommar, eftersom du känner dig förpliktigad att hela tiden finnas till hands. Det betyder att du hela tiden är tillgänglig och redo att prestera - och aldrig är ledig.

Så ifall du inte vill tyranniseras fullständigt av den nya telefontekniken, gäller det att dra gränser för att skydda din dyrbara semester och fritid samt din nattsömn och hälsa.

En del forskare anser att strålningen från mobiltelefoner kan ge sömnstörningar, framförallt på djupsömnen. Det stör kroppens återhämtning som främst sker på natten, vilket i sin tur gör dig tröttare dagen efter.

Strålningen från mobiltelefoner kan även påverka hormonet melatonin som produceras i hjärnan och hjälper till att styra dygnsrytmen. Därför är det bra att undvika att prata i mobiltelefonen innan du ska gå och lägga dig. Ha den avstängd hela natten.

Så här gör du: Behöver du ringa på kvällen så är det bättre att använda en vanlig telefon på det fasta nätet. Om du är i sommarstugan eller på semester utan fast telefon så kan du tala in på telefonsvararen när du har telefontid. Eller ännu bättre, be dem som ringer att skicka sms.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar