Kvinna använder sin bärbara dator i sängen istället för att sova.

Sover du för lite? Kanske att en svensk undersökning kan få dig att stänga av skärmen.

© iStock

Sömnbrist skadar dig socialt

Om du sover för lite så syns det i ditt ansikte, vilket gör att andra inte vill umgås lika mycket med dig.

14 juni 2017 av Inge Eriksen

Att sömnbrist kan få dig att gå upp i vikt, ge koncentrationssvårigheter och en ökad risk för livsstilssjukdomar visste du kanske redan. Men visste du att för få timmar i drömmarnas land kan skada ditt utseende och ditt sociala liv?

Det är en mindre, svensk studie som har kommit med den tankeväckande nyheten. Forskarna har nämligen konstaterat att om man inte sover tillräckligt så sätter det spår i ditt ansikte, vilket minskar andras lust att vara med dig. Detta enligt studien från Karolinska Institutet. 

Undersökte nätter med 4 och 7 timmars sömn

I studien fick 25 studenter sova två nätter med 7–9 timmars sömn och två nätter med max 4 timmars sömn. Varje morgon fotograferades de och därefter skulle främlingar värdera deltagarnas attraktionskraft, hälsa och trötthet. 

Få massor av SÖMN-tips här.

Alla bilder tagna efter den korta sömnen värderades lågt på alla fyra punkter och man sa även att man hade mindre lust att umgås med dem som hade sovit minst. 

Enligt forskarna är det logiskt rent evolutionsmässigt att vi människor omedvetet undviker kontakt med personer som ser trötta och osunda ut, eftersom det signalerar en hälsorisk.

Forskarna betonar att effekten inte är så stor att du riskerar att bli helt isolerad, om du inte sover tillräckligt ibland. Men studien är ändå en påminnelse om hur viktig vår nattsömn faktiskt är. 

Källa: Shape

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar