Kvinna som kissar.

Nattliga toabesök är oundvikliga när du väcks av en full blåsa på natten.

© iStock

Minska på saltet och slipp bli kissnödig på natten

Blir du ofta kissnödig på natten så kan det förstöra din sömn. Här får du det överraskande svaret på hur du slipper vakna på grund av en överfylld blåsa.

5 juni 2017 av Maria Albøg Jespersen

En god natts sömn kan mycket enkelt bli förstörd om en överfull blåsa tvingar dig att gå på toaletten. För varannan över 50 år händer det minst en gång per natt och för många kan det störa sömnen så mycket att det både leder till kraftig trötthet och irritation – och i extrema fall övervikt och stress. 

Du vet säkert redan att det är bra att kissa ordentligt och undvika vattendrivande drycker innan du ska gå och lägga dig, men nu finns det också belägg för att ditt saltintag har betydelse för hur kissnödig du blir på natten.

Det kan finnas många orsaker till varför du måste kissa på natten. Genom att äta mindre salt kan du minska behovet att kissa, både på dagen och natten, visar forskning från Nagasaki University.


LÄS OCKSÅ: Så förebygger du urinvägsinfektion 

Kostomläggning minskade antalet toabesök

I en undersökning fick 321 män och kvinnor med sömnproblem äta mindre salt. Därefter följde man dem i 12 veckor.

För 223 av testpersonerna minskade saltintaget från 10,7 gram till 8 gram per dag, vilket hade stor betydelse för deras nattliga toalettbesök som minskade från i genomsnitt 2,3 gånger per natt till 1,4 gånger. Det är en minskning med nästan 40 procent.

Få tips på hur du äter mindre salt här.

Omvänt visade undersökningen att de 98 testpersoner som åt mer salt än vanligt fick gå fler gånger på toaletten än annars.

Studien är den första i sitt slag och forskarna menar att det finns behov av mer forskning inom området.

Källa: Medical News Today 

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar