Kvinna sover sig ner i vikt.
© iStock

Gå ner i vikt medan du sover

Det finns många bra saker med en god nattsömn. Viktminskning är en av dem. Se här själv.

2 juli 2017 av Irene Brøndum

6 tips som gör dig smalare medan du sover

En god nattsömn är avgörande för din hälsa, prestationsförmåga och ditt humör. Men timmarna under täcket är faktiskt även viktiga för din vikt. Minus på sömnkontot ger lätt plus på badrumsvågen. Tvärtom kan du också sova dig smalare. Vi hjälper dig att hitta rätt metod.

3 tips: Sov dig smalare med rätt förberedelser

Träna utomhus

Kom ut i friska luften under dagen, även när du motionerar. När du får massor av dagsljus får du också bättre nattsömn och det är i sig bra för vikten.

Välj kvarg och keso

För att få i dig rejält med kasein innan du lägger dig – och därmed förbränna fler kalorier på natten – ska du välja följande livsmedel: keso, kvarg, mjölk och grekisk yoghurt.

Minska på kaffet

Drick inte kaffe på kvällen. Koffein verkar uppiggande och kan störa din sömn. Drick sista koppen senast på eftermiddagen eftersom koffeinet blir kvar länge i blodet. 

Vill du gå ner i vikt ännu snabbare? Kolla då in de här tipsen och knepen. 

3 tips: Bränn fett under täcket

Flytta väckarklockan

A-människor är över lag smalare och för att komma upp tidigt kan du ställa väckarklockan långt från sängen. Då måste du gå upp för att stänga av larmet. 

Sänk temperaturen

Ett svalt sovrum gör att du förbränner mer fett på natten eftersom kyla sti­mu­lerar de bruna fettcellerna. De har hög energiomsättning eftersom de producerar värme, vilket kostar kalorier.

Stäng ute allt ljus

Sov i ett helt mörkt sovrum – eller med sovmask. Försök visar att möss som utsätts för ljus på natten väger mer jämfört med möss som sover i mörker, trots identisk kost.

Har du svårt att somna? Det här rådet får dig att somna på mindre än 60 sekunder.

I FORM tipsar:

Få koll på din sömn med Active Fit Tracker

En god nattsömn är avgörande för hela din hälsa. Men hur gott sover du egentligen? Ett aktivitetsarmband kan ge dig svaret!

Ett aktivitetsarmband som detta Active Fit Tracker kan bland annat mäta hur många timmars djup och lätt sömn du får, och föra en komplett dagbok över din sömn.

Även om vi vet att en god nattsömn betyder allt för vår hälsa och energinivå, är det många som inte riktigt vet hur bra vi sover – och om vi sover tillräckligt länge – på natten.

Får du tillräckligt med sömn? Och är kvaliteten på din sömn god? Med aktivitetsarmbandet Active Fit Tracker kan du få koll på din sömn.

Klockan registrerar hur djupt eller oroligt du sover hela natten. Och den registrerar precis allt – i motsats till t ex de sömnappar som kräver att mobilen ligger under din huvudkudde hela natten för att kunna följa din sömn.

Trackern synkroniserar trådlöst med appen på din mobil, där du får en komplett överblick över din sömn.

Få aktivitetsarmband med sömnanalys till extrapris!

Nu kan du få aktivitetsarmbandet Active Fit Tracker tillsammans med din nya I FORM-prenumeration. Förutom att hålla koll på din sömn har aktivitetsarmbandet även dessa funktioner:
  • Stegräknare – räknar alla dina steg – hela dagen.
  • Pulsmätare – kontrollerar och minns din puls dygnet runt.
  • Kaloriräknare – räknar löpande ut hur mycket dina aktiviteter har förbränt.
  • Notiser – klockan vibrerar diskret när du får ett samtal, sms eller notis på din mobil.
  • Inaktivitetsalarm – klockan kan ställas in på att vibrera när du har suttit stilla för länge.
  • Vanlig klocka – med alarmfunktion, i en enkel och feminin design som är bekväm att ha på sig.

Active Fit Trackeren har ett värde av 700 kr. Men du kan få den till ett kraftigt nedsatt pris tillsammans med hela 4 nummer av Sveriges bästa hälsomagasin, I FORM, för endast 149 kr + 49,50 kr i porto och expavg. Du sparar 935 kronor!

SE ERBJUDANDE: Active Fit Tracker + 4 nummer av I FORM för endast 149 kr + 49,50 kr i porto.

VIDEO: Se vad din nya Active Fit Tracker kan göra:

Active Fit Tracker håller koll på både din aktivitetsnivå och din sömn. Synkronisera den enkelt via Bluetooth med den tillhörande mobilappen. Så får du snabbt en överblick och en komplett dagbok över din hälsa.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar