Forskning visar: Kvinnor behöver mer sömn än män

Här är goda nyheter för alla kvinnor som undrar varför de sover så länge. Forskning visar nämligen att kvinnor behöver mer sömn än män. Läs den vetenskapliga förklaringen här!

Det är mycket olika hur mycket sömn vi behöver och vårt sömnbehov ändras under livets gång. En sak är dock säker – kvinnor har generellt ett större behov av sömn än män. Därutöver drabbas de också hårdare när de sover för lite. Sömnbrist kan leda till hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, svagare fysisk förmåga och lägre ämnesomsättning, som gör det svårare att bli av med fett på kroppen. 

Kari Traas snygga bodywear passar perfekt till både intensiv och lugn träning – få det med 3 nr av I FORM för endast 99:–

Varför har kvinnor större sömnbehov?

Det förhöjda sömnbehovet hos kvinnor har speciellt två anledningar: kroppstemperaturen och hormoner. 

Kvinnors hormonbalans ändras under menstruationscykelns gång. En förhöjd progesteronnivå ökar kroppstemperaturen. På det viset blir kvinnor mer känsliga för kyla. Den känsligheten ökar utsöndringen av det centrala sömnhormonet, melatonin, vilket både sänker kvaliteten och kvantiteten på nattsömnen.

Dessutom är det vissa saker som tyder på att kvinnor är mer känsliga för stress. När vi är stressade utsöndras en större andel av hormonet kortisol, som på en förhöjd nivå hindrar oss från att sova gott på natten.

Kvinnor använder en större del av hjärnan

En annan faktor som kan ha betydelse är att kvinnor generellt har fler bollar i luften under en dag och därför använder en större del av hjärnan. Kvinnors hjärnor har därför ett större behov av återhämtning, som uppnås vid djup sömn. Forskning visar att kvinnor generellt sover lättare än män och har svårare att somna om igen.

Var rädda om er och sov gott, kvinnor!

Det är individuellt hur många timmars sömn vi behöver. Kolla här hur mycket sömn just DU behöver

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar