Sovende kvinde

Dina drömmar är hjärnans sätt att bearbeta dagens intryck och du kan inte själv styra deras innehåll.

© iStock

Därför kommer vissa ihåg sina drömmar bättre än andra

Vaknar du mitt i en dröm är sannolikheten större att du minns den efteråt. De drömmar du kommer ihåg bäst är oftast dem du vaknar av.

16 augusti 2017 av Maria Albøg Jespersen

Vissa kan minnas sina drömmar ända ner till minsta detalj. För andra försvinner drömmarna fortare än dagg i solen, direkt när de slår upp ögonen på morgonen.

Har du en känsla av att du aldrig drömmer? Då tar du fel! I verkligheten drömmer vi alla cirka två timmar per natt.

Lättare att minnas om du vaknar

Om du ofta känner att du aldrig drömmer något så finns det en god anledning till det. För att minnas en dröm behöver du nämligen vakna mitt i den..

När vi sover är långtidsminnet inte igång och det innebär att vi inte kan lagra drömmarna i minnet, har en fransk undersökning visat. Om du nu inte är typen som vaknar ofta.

Men om du vaknar 5–10 minuter efter att du har haft din dröm, kan du med stor sannolikhet inte minnas vad den handlade om.

Drömmar som gör intryck

Vissa nätter känns det kanske som att du drömmer mer än andra. Det gör du inte. Men det kan kännas så om drömmen har varit mycket stark, eller om du har haft en mardröm. Om du dessutom vaknade av din dröm kan den ha gjort extra stort intryck på dig.

Det är dock inte alltid som drömmarnas innehåll ger någon mening. Lyckligtvis kan du få hjälp med att tolka dina drömmar i nummer 16 av I FORM, och även förstå vad du kan använda dina drömmar till. 

Källor: Michael Rohde, drömforskare, och sciencedaily.com 

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar