Sovende kvinde

Dina drömmar är hjärnans sätt att bearbeta dagens intryck och du kan inte själv styra deras innehåll.

© iStock

Därför kommer vissa ihåg sina drömmar bättre än andra

Vaknar du mitt i en dröm är sannolikheten större att du minns den efteråt. De drömmar du kommer ihåg bäst är oftast dem du vaknar av.

16 augusti 2017 av Maria Albøg Jespersen

Vissa kan minnas sina drömmar ända ner till minsta detalj. För andra försvinner drömmarna fortare än dagg i solen, direkt när de slår upp ögonen på morgonen.

Har du en känsla av att du aldrig drömmer? Då tar du fel! I verkligheten drömmer vi alla cirka två timmar per natt.

Lättare att minnas om du vaknar

Om du ofta känner att du aldrig drömmer något så finns det en god anledning till det. För att minnas en dröm behöver du nämligen vakna mitt i den..

När vi sover är långtidsminnet inte igång och det innebär att vi inte kan lagra drömmarna i minnet, har en fransk undersökning visat. Om du nu inte är typen som vaknar ofta.

Men om du vaknar 5–10 minuter efter att du har haft din dröm, kan du med stor sannolikhet inte minnas vad den handlade om.

Drömmar som gör intryck

Vissa nätter känns det kanske som att du drömmer mer än andra. Det gör du inte. Men det kan kännas så om drömmen har varit mycket stark, eller om du har haft en mardröm. Om du dessutom vaknade av din dröm kan den ha gjort extra stort intryck på dig.

Det är dock inte alltid som drömmarnas innehåll ger någon mening. Lyckligtvis kan du få hjälp med att tolka dina drömmar i nummer 16 av I FORM, och även förstå vad du kan använda dina drömmar till. 

Källor: Michael Rohde, drömforskare, och sciencedaily.com 

I FORM tipsar:

Få koll på din sömn med Active Fit Tracker

En god nattsömn är avgörande för hela din hälsa. Men hur gott sover du egentligen? Ett aktivitetsarmband kan ge dig svaret!

Ett aktivitetsarmband som detta Active Fit Tracker kan bland annat mäta hur många timmars djup och lätt sömn du får, och föra en komplett dagbok över din sömn.

Även om vi vet att en god nattsömn betyder allt för vår hälsa och energinivå, är det många som inte riktigt vet hur bra vi sover – och om vi sover tillräckligt länge – på natten.

Får du tillräckligt med sömn? Och är kvaliteten på din sömn god? Med aktivitetsarmbandet Active Fit Tracker kan du få koll på din sömn.

Klockan registrerar hur djupt eller oroligt du sover hela natten. Och den registrerar precis allt – i motsats till t ex de sömnappar som kräver att mobilen ligger under din huvudkudde hela natten för att kunna följa din sömn.

Trackern synkroniserar trådlöst med appen på din mobil, där du får en komplett överblick över din sömn.

Få aktivitetsarmband med sömnanalys till extrapris!

Nu kan du få aktivitetsarmbandet Active Fit Tracker tillsammans med din nya I FORM-prenumeration. Förutom att hålla koll på din sömn har aktivitetsarmbandet även dessa funktioner:
  • Stegräknare – räknar alla dina steg – hela dagen.
  • Pulsmätare – kontrollerar och minns din puls dygnet runt.
  • Kaloriräknare – räknar löpande ut hur mycket dina aktiviteter har förbränt.
  • Notiser – klockan vibrerar diskret när du får ett samtal, sms eller notis på din mobil.
  • Inaktivitetsalarm – klockan kan ställas in på att vibrera när du har suttit stilla för länge.
  • Vanlig klocka – med alarmfunktion, i en enkel och feminin design som är bekväm att ha på sig.

Active Fit Trackeren har ett värde av 700 kr. Men du kan få den till ett kraftigt nedsatt pris tillsammans med hela 4 nummer av Sveriges bästa hälsomagasin, I FORM, för endast 149 kr + 49,50 kr i porto och expavg. Du sparar 935 kronor!

SE ERBJUDANDE: Active Fit Tracker + 4 nummer av I FORM för endast 149 kr + 49,50 kr i porto.

VIDEO: Se vad din nya Active Fit Tracker kan göra:

Active Fit Tracker håller koll på både din aktivitetsnivå och din sömn. Synkronisera den enkelt via Bluetooth med den tillhörande mobilappen. Så får du snabbt en överblick och en komplett dagbok över din hälsa.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar