© Colourbox

6 skäl: Därför ska du sova naken

Vetenskapen har sagt sitt. Skippa pyjamasen, av med strumporna, kasta t-shirten och viktigast av allt: Säg hej då till underkläderna.

20 juli 2016 av Babak Arvanaghi / Illustrerad Vetenskap

Du sover bättre

När du sover faller din kroppstemperatur och den ökar igen när du vaknar. Om du har kläder på dig när du sover riskerar du att kroppen inte kyler ned sig själv tillräckligt. Det resulterar i en orolig sömn där du vänder och vrider dig, svettas mer och vaknar utan att vara utvilad..

Din hud blir friskare

Under dagen finns det delar av din kropp som inte får speciellt mycket luft. Det gäller till exempel fötterna, armhålorna och könsorganen som ofta är gömda under flera lager kläder. Se till att de får ordentligt med luft under natten och slipp exempelvis svampinfektioner.


Få snygg träningströja från Kari Traa + 4 nr av I FORM – ENDAST 149:00 + 49:50 i porto och exp. Klicka här >>


Du håller dig ung

Om du ser till att temperaturen är låg när du sover leder det också till att kroppen utlöser mer av hormonet melatonin och fler tillväxthormoner. Kemikalierna påverkar kroppen på så sätt att de håller den ung. Om du sover med kläderna på riskerar du att mindre mängder av hormonerna avges.

Du går inte upp i vikt

När du sover tungt faller nivån av stresshormonet kortisol - och i gengäld utlöser kroppen mer kortisol om du sover dåligt. För mycket kortisol är kopplat till en lång rad biverkningar – bland annat större aptit och högre vikt.


Ditt kärleksliv blir bättre

Kärlekshormonet oxytocin utlöses bland annat genom hudkontakt. Om både du och din partner sover nakna innebär det att stora mängder av hormonet utlöses varje natt. Det leder till ett bättre sexliv och mindre tendens till stress.

Ditt könsorgan kommer att tacka dig

Både manliga och kvinnliga könsorgan mår bra av att slippa åtsittande och värmande underkläder. För män innebär det att testiklarna kommer bort från kroppen och får det svalare. Det leder till en bättre spermakvalitet.

För kvinnor innebär mindre tyg mindre underlivssvamp. En sval och luftigt miljö är inget för svampinfektioner, de trivs bäst i varma och fuktiga miljöer.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar