Få allt det goda med solen

Solens efterlängtade strålar ger både kraft och njutning, men hur mycket är lagom? Så här får du ut mesta möjliga av solen – utan att överdriva.

16 juni 2015 av I FORM-redaktionen

Njut av solen på rätt sätt

Solen är nästan lite som mörk choklad: Du älskar den och njuter i fulla drag – men vet att för mycket inte är bra.

Men innan du kryper längst in i skuggan och täcker över all bar hud, är det viktigt att påpeka att solen också är oerhört nyttig för dig – fast i små doser åt gången!

Sol i rätt doser gör faktiskt mer nytta än skada. Det är slutsatsen i en skotsk undersökning från 2013, där forskare från bland annat University of Edinburgh dels underströk vikten av det livsviktiga D-vitaminet, som vi får i oss av solen, dels kunde de bevisa att UVA-strålar bidrar till att sänka blodtrycket.

I FORM har samlat fyra goda och kloka råd som hjälper dig att njuta av solen på rätt sätt och få i dig maximal hälsa, utan att ta skada. För vi behöver solen, nästan lika mycket som vi behöver syre. Att dosera rätt är tumregeln – såväl när det gäller sol som mörk choklad.

Så njuter du lagom

  • In i skuggan! Risken för hudskador ökar om du bränner dig i solen. Njut istället av att få en frisk brun färg, men så fort du märker att huden börjar bli det minsta röd ska du ta skydd i skuggan.

  • En liten stund räcker Lägg gärna 15–20 minuter på förmiddagen eller eftermiddagen, när solen inte är så stark, på att tanka upp med sol. Smörj inte in kroppen med solskydd utan låt kroppen suga åt sig massor med D-vitamin. Utsatta ställen – som ansikte, händer och bröstparti – kan dock behöva lite solskydd för att undvika rynkor. Njut i fulla drag i 20 minuter och få en stunds totalt lugn. Första gångerna du fyller på med vårsol kanske det räcker med 10 minuter, då din vinterbleka hud är helt oförberedd och oskyddad.

  • Köp en skön solskyddskräm Resten av dagen behöver du skydda huden med solskyddskräm, så gör det till en vana redan nu att smörja in solen med solskyddskräm istället för vanlig hudkräm. En solskyddskräm är också vårdande, så det är inte ett sämre alternativ.

  • Fuska lite och vänj hjärnan Om du inte är helt vinterblek och till och med har en lite somrig hudton, är det inte lika stor risk att du låter solen bränna dig. Därför kan det vara en riktigt smart idé att smörja in dig med lite brun utan sol-kräm. Lägg gärna lite tid på det också, så att hudtonen blir jämn och fin. Njut av den sommarfräscha färgen varje gång du tittar dig i spegeln. En brun utan sol-kräm skyddar dig inte mot solen som en solskyddskräm gör, men den ger dig färg på kroppen så att din hjärna inte frestas att stanna för länge i solen.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar