Solbränd kvinna med stor solhatt på stranden.

Har du bränt dig i solen trots solhatt och solkräm finns det hjälp att hämta i kylskåpet.

© iStock

Det här ska du göra när du har bränt dig i solen

Förutom att genast söka skydd i skuggan

19 juli 2016 av I FORM-redaktionen

Förhoppningsvis har du så mycket koll på det här med skugga, solhatt, siesta och solkräm att du aldrig bränner dig i solen. 

Men skulle det hända att du somnar på stranden och plötsligt är röd som en kräfta, så bjuder vi här på lite lindring som du faktiskt kan hitta i kylskåpet.

Det här behöver du: En tvättlapp, en liten skål, 2–3 istärningar och en halv liter lättmjölk.

Så gör du: Häll mjölk och istärningar i en skål och lägg ner tvättlappen i skålen. Vrid ur den lätt och lägg på din solskadade hud.

Därför fungerar det: Proteinerna i mjölken lägger sig på huden, håller kvar fukten och hjälper till med att laga de skadade hudbarriärerna.

– Lättmjölk är det bästa för solskadad hud då det är mer protein i, eftersom fettet är borttaget, säger Dr. Joshua Zeichner, hudläkare och chef för kosmetisk och klinisk forskning på Mount Sinai Hospital i New York.

LÄS OCKSÅ: Har du koll på solkräm och solskydd?

Var tredje bränner sig i solen

En undersökning visar att nästan var tredje som reser utomlands bränner sig.

Ju mer UV-strålning man utsätts för och ju fler solskador man får, desto större är risken för att utveckla hudcancer senare i livet.

Cancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige och varje år drabbas närmare 9 000 svenskar av malignt melanom och skivepitelcancer.

Källa: Cancerfonden och purewow.com

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar