Checklista för soldyrkare

Visst är det härligt att vara i solen, men du ska också vara försiktig och skydda huden mot skadliga strålar.

15 juni 2011 av I FORM-redaktionen

1) Solfaktor (SPF):

Välj minst faktor 15 i Sverige och gärna högre. Använd mycket om solfaktorn ska hålla vad den lovar. Räkna med cirka en handfull (cirka 40 gram) till en vuxen kropp.

2) Parfym:

Kontrollera varudeklarationen, om solkrämen innehåller ett av de 26 parfymämnen som ofta orsakar allergi. Dessa 26 ämnen ska alla deklareras med namn. Andra parfymämnen deklareras bara som ”parfym” eller ”aroma”.

3) Parabener:

Djurförsök har visat på hormonstörande effekter av parabener. Omvänt ger parabener sällan allergiska reaktioner. Många parabener har blivit förbjudna inom EU för produkter som används till barn under tre år. Detta gäller ämnen som propyl-, butyl-, isopropyl- och isobutylparaben.

LÄS OCKSÅ: Har du koll på solkräm och solskydd?

4) Vattenavvisande eller vattenfast:
Badar du mycket, köp vattenfast solkräm. Den håller bäst. Effekten gäller endast om du inte torkar dig på en handduk efter att du badat.

5) UVA- och UVB-strålar:

UVB-strålar ger brännskador, soleksem och på längre sikt pigmentfläckar och hudcancer. Solfaktorn berättar hur bra krämen blockerar UVB-strålarna. UVA-strålar gör huden brun, men gör att den åldras, ger rynkor och kan leda till hudcancer. Titta efter det europeiska UVA-tecknet (en cirkel med bokstäverna UVA). Det betyder att UVA-skyddet är minst en tredjedel av UVB-skyddet.

6) Kemiskt och fysiskt filter:

Ett fysiskt solfilter lägger sig som en vit hinna på huden och reflekterar solens strålar. Ett kemiskt solfilter är osynligt och tränger ner i huden, där det absorberar solens skadliga strålar och hindrar dem från att tränga ner djupare. Några av dessa filter misstänks ha en hormonstörande effekt.

7) Fotostabil:

Köp en fotostabil solkräm, den bryts inte ner av solen och håller därför faktorn bättre.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar