Kvinna rakar benen med en engångshyvel.

Finn tre fel på den här bilden ...

© iStock

3 misstag du gör när du rakar benen

Hur många rispor och röda prickar har du på kroppen just nu? Kanske borde du läsa mer här ...

28 augusti 2016 av Sara Mahler

Du har säkert gjort det många gånger genom åren – det vill säga rakat lite för hastigt och oförsiktigt över ankeln och fått ett rejält skärsår som aldrig vill sluta blöda. Och svider gör det som sjutton. Eller så går du runt med röda prickar över hela benen. 

Det är inte raketforskning att raka benen, men det skadar ändå inte att ha lite koll på några av de vanliga misstagen som kan förstöra din hud. Kolla här: 

1. Du rakar mot hårens växtriktning

Ja, du läste rätt. Du ska raka längs med – speciellt om du får skärsår och märken efter rakningen. Det händer nämligen lättare när du rakar mot håren. Du får också lättare inåtväxande hårstrån eftersom hårstubben riskerar att växa inåt istället för uppåt. 

2. Du använder engångshyvel längre än en vecka

Om du använder en engångshyvel varje dag för att raka benen, ska du slänga den efter en vecka. Ju längre du använder samma hyvel, desto fler bakterier sätter det sig på bladen. Det kan ge infektioner och när det samtidigt blir slött, irriterar det huden snabbare och ger småsår och röda prickar. Börjar hyveln haka fast sig i huden ska den också slängas.

3. Du glömmer att exfoliera

Du tänker kanske att rakningen i sig är en tillräcklig exfoliering. Men du får faktiskt en effektivare rakning om du skrubbar lite först. Det tar bort döda hudceller som kan ligga i vägen för hyveln och bl a ge dig röda prickar, och så lyfter det håren så du lättare kan få med dem. 

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar