Kvinna tar sig för knäna.

Risken att få ont i knäna är mindre om du har sprungit regelbundet någon gång i livet.

© iStock

Spring och slipp onda knän

Många tror att löpning ger onda knän och smärtor. Men nu visar en undersökning det motsatta.

27 juni 2017 av Jeanette Linder & Birgitte Muldbjerg

Löpare har mindre ont i knäna

För många är löpning förknippat med onda knän, men i verkligheten är det tvärtom. En ny undersökning visar att löpare faktiskt lider av färre knäsmärtor än ickelöpare under ett liv.

Totalt deltog 2 637 personer i under- sökningen, där de fick röntgenbilder tagna av deras knän, de blev undersökta av en läkare och fick svara på frågor om deras motionsvanor genom livet.

Detta visade att knappt 30 procent av deltagarna vid något tillfälle i livet hade sprungit regelbundet, vilket sam­tidigt innebar att de generellt sett upplevde färre knäsmärtor och färre fall av artros än de som hade suttit hemma i soffan.

Läs hur du undviker att drabbas av löparknä när du springer.

Detta visade undersökningen

  • Tidigare löpare:

     18 % mindre risk att drabbas av knäsmärtor än ickelöpare
  • Nuvarande löpare: 24 % mindre risk att drabbas av knäsmärtor än ickelöpare

Källa: Arthritis Care & Research

I FORM klär på dig för träning

Just nu får du en superskön och snygg, långärmad träningströja från Craft ihop med 4 nr av I FORM. Komforten är på topp med ett mycket behagligt och andningsbart material, som håller värmen samtidigt som huden kan andas. Det betyder att du kan ha tröjan till i stort sett allt – från raska promenader och cykelturer till styrketräning och yoga, och självklart när du springer. På kalla dagar är tröjan suverän som ett extra lager under löparjackan, och när vädret tillåter kan den användas ensam.

Få den snygga träningströjan ihop med 4 nummer av I FORM fullspäckat med inspiration, tips och sunda recept. Priset är ENDAST 149 kr + 49,50 i porto (totalt 198,50 kr). Du sparar mer än 600 kr!

>>Se supererbjudandet här.<<

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar